Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

De Australische politiek

Van onze contactpersoon in Brisbane, Australië, 2 oktober 2021

 

Machtigste persoon in Australië  

Sinds 2000 houdt het Australian Financial Review Magazin (AFR) ieder jaar een onderzoek onder zijn lezers: “Wie is volgens u de meest machtige persoon in Australië?” En dit jaar is het antwoord niet meer dat wat je zou verwachten. De premier van Australië, Scott Morrison (Lid van de Liberal Party) heeft zijn plaats af moeten staan aan de premiers van de 4 economisch grootste staten, namelijk Dan Andrews van – Victoria, Anna Palaszczuk – Queensland, Mark McGowan – Western Australia en Gladys Berejiklian – New South Wales. De lezers van het magazine zien nu deze 4 mensen als degenen die het meeste te zeggen hebben in Australië. 

Berejiklian neemt ontslag. Haast tegelijkertijd met het uitkomen van dit bericht heeft Berejiklian, de enige premier die niet lid is van de Labor Party van deze 4 premiers, ontslag genomen als premier van New South Wales en als lid van het Parlement. Berejiklian is net als Morrison lid van de Liberal Party. 

De watchdog staatscorruptie  ‘ICAC – the Independent Commission Against Corruption’ gaf aan om Berejiklian te betrekken bij het onderzoek naar haar ex-vriend MP Daryl Maguire. Maguire, een vroeger lid van het Parlement voor de Liberal Party van Wagga Wagga, heeft gefraudeerd in de periode dat hij nog samen was met Berejiklian. Het ICAC wil nu onderzoeken of Berejiklian ‘het publieke vertrouwen geschaad heeft’ of ‘corruptie heeft aangemoedigd’. 

Dit was reden voor Berejiklian om ontslag te nemen. Zij voelt zich hierdoor gedwongen omdat zij het idee heeft dat het de focus wegneemt van waar de staat zich eigenlijk op zou moeten richten, namelijk de staat door de covid-crisis helpen. Burgers roepen nu dat er een dubbele moraal is voor mannen en vrouwen binnen de regering omdat een mannelijk parlementslid voor een minder vergrijp nog steeds zitting heeft in datzelfde parlement. De sympathie van Berejiklian onder het volk is groot. 

Helaas voor mevrouw Berejiklian komt dit ontslag net voor haar 5 jaar dienst, en loopt zij daardoor A$ 400.000 (ongeveer 250.000 euro) mis. 

Politieke strategie?
Dit is de berichtgeving in het nieuws wat betreft het onverwachte ontslag van Berejiklian. Echter, onder onderzoek zijn voor aspecten als ‘het publieke vertrouwen schaden’ of ‘het aanmoedigen van corruptie’ hoeft niet meteen politieke moord te betekenen. Er gaan geruchten dat dit ontslag van Berejiklian, die toch gezien wordt als onderdeel van de linkse vleugel van de liberale partij, vooropgezet is. Er heerst grote twijfel of Morrison de verkiezingen gaat winnen. Door nu ontslag te nemen kan Berejiklian plaatsnemen als oppositieleider in de nationale verkiezingen. Het onderzoek wat tegen haar loopt is echt zwak en roept wellicht meer sympathie op wat haar positie alleen maar zal versterken.

Berekiljian’s mogelijke opvolger is Perrottet, een zeer religieuze man met sterke internationale financiële connecties. 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief