Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

De situatie wereldwijd rond Covid-19

Van onze internationale reporters

Nepal

Ik woon inmiddels 13 jaar in Nepal. Samen met mijn man en 2 kinderen wonen we in Kathmandu. 

Eigen reisbureau en vrijwilligerswerk

We hebben een reisbureau, dat nu uiteraard totaal op zijn gat ligt. Op dit moment werken we als vrijwilliger voor onze eigen stichting ‘Diyo Nepal’.

Lockdown 

Sinds half maart zitten we in een pittige lock down. In augustus hadden we een kleine 2 weken wat versoepelingen en zijn we een paar keer met ons busje de stad in geweest.

 

Maar nu is de lock down heftiger dan ooit.

Als je ook maar de deur uitgaat voor ‘niet-noodzakelijke’ dingen (alles behalve eten of medicijnen) dan riskeer je zelfs een maand gevangenisstraf.

Medemens in nood helpen illegaal

Wij zijn van begin af aan heel hard bezig geweest om gaarkeukens op te zetten en uitdeelpunten voor voedselpakketten te regelen voor mensen die echt niks meer hebben. Ook hebben we afspraken met lokale klinieken waar mensen met chronische ziektes die medicijnen nodig hebben terecht kunnen. Druppels op de gloeiende plaat en allemaal illegaal. Verschillende mensen die dit ook deden zijn letterlijk ‘verdwenen’.

Rellen en opstanden

Sinds deze week nemen rellen en opstanden toe. Mensen zijn het zat. We zien nu sinds kort ook mensen op social media die echt kritische geluiden met onderbouwing laten horen. Dus eindelijk begint er beweging te komen.

Angst gecreëerd door de media

De media is enorm bepalend hier. Ze creëren heel veel angst. Zo staat er regelmatig dat de ziekenhuizen overvol zijn met mensen met Corona. En het klopt dat ze vol zijn, maar met mensen die positief getest zijn (pcr-test). Een kennis van ons lag daar ook. Positief getest en geen enkele klachten. Hij heeft daar bijna 3 weken gezeten en kreeg dagelijks een dosis paracetamol. Nu kan dus niet iedereen daar terecht en moeten mensen verplicht naar quarantaine centra.

 

Spanje

Mondkapjes

Ziekenhuizen zijn leeg maar de media blijft paniek zaaien. Iedereen loopt hier nog steeds permanent met mondkapjes rond. De onduidelijkheid is zo groot dat mensen hem opdoen. Voor de zekerheid of gewoon bang gemaakt door de media.

De rest draagt ze uit angst voor een boete of een waarschuwing. Spanje dus met mondkapje en Gibraltar volledig zonder, niemand snapt het. Maar dat is natuurlijk de bedoeling. Ik doe mijn best om meer mensen te overtuigen. Dit lijkt langzaam te gaan. De meest gemaakte opmerkingen zijn: “Ik geloof je maar, just in case doe ik toch mondkapje op“ of ”Ik ken iemand die er aan dood gegaan is”. Mensen zijn bang gemaakt. 

Kinderen weer naar school

Vanaf 14 september gaan de kinderen weer naar school, docenten staan in de rij om een PCR-test te doen. Daarnaast gaat men zeer waarschijnlijk kinderen verplichten om met mondkapjes op in de klas zitten. Men zegt dat de strategie is om 2 weken nog meer scholieren als positief te laten rapporteren en chaos te creëren, de scholen te sluiten en op die manier het vaccin makkelijker te verplichten. 

Demonstratie Berlijn

Over de Berlijn demonstratie wordt weinig tot niets gezegd. Het verhaal wat de ronde gaat; 18000 man en om 15:00 uur gestopt door de politie. Over de speech van Robbert J Kennedy hoor je helemaal niets en ik stuur hem dus fanatiek door naar iedereen. Aanstaande zaterdag 5 sept is er weer een demonstratie in Madrid en ik zal jullie op de hoogte houden.

 

Rusland

Persoonlijke hygiëne

Mondkapjes en handschoenen zijn nog verplicht in openbare afgesloten ruimtes. Buiten hoeft dit gelukkig niet. Evenementen zijn weer beperkt mogelijk. Ik merk dat de angst is afgenomen in vergelijking met 2 maanden terug en dat mensen zich daardoor weinig meer van de maatregelen aantrekken. Er worden wel boetes uitgedeeld voor het niet dragen van mondkapjes. In openbare ruimtes zoals winkelcentra draagt ongeveer 60-70% een mondkapje. Binnen mijn bedrijf, een relatief jonge groep mensen, maakt men zich een stuk minder zorgen om zich aan mondkapjes en handschoenen te houden.

Vaccinaties

Voorlopig nog geen nieuws omtrent vaccins. Voor de clinical trials van het ‘Sputnik vaccin’ is aangegeven dat deze tot eind 2022 lopen. 2 andere vaccins zijn ook de clinical trial fase ingegaan (1 Russische en 1 Chinese).

Social distancing en quarantaine

De 1.5 meter maatregel is nog van kracht. Daarnaast verplicht 2 weken quarantaine bij een positieve testuitslag.

Statistieken

 • 10-12 doden per dag in Moskou, rond de 110 per dag voor heel Rusland.
 • Rond de 700 positieve testen per dag in Moskou. Onder de 5000 in heel Rusland. Inmiddels is de 1 miljoen gepasseerd.
 • 260.000 testen per dag. 36 miljoen testen totaal (ongeveer 25% van de bevolking).
 • In een aantal regio’s waaronder Moskou is meer dan 20% van de anti-body testen positief.

Maatschappelijk bewustzijn/ acties

Hoeveel er ‘wakker’ zijn is erg moeilijk in te schatten, daar Russen over het algemeen niet erg met hun mening te koop lopen. Vrijwel iedereen die ik spreek is het er over eens dat de negatieve gevolgen van de maatregelen veel groter zijn dan wat er aan leed bespaard wordt. Een deel van de mensen ziet dat de statistieken van de testen niet veel betekenen. Mijn inschatting is dat ongeveer 50% van de mensen nauwelijks tot niet aan maatregelen meedoet, 10-20% van de mensen kritisch is (net als overal is er een groeiend onbegrip voor tegenstrijdige regels), maar vrijwel niemand onderneemt actie.

Bekende mensen

Het valt op dat bekende mensen die besmet zijn met covid-19 veel koppen halen in het nieuws (niet alleen in Rusland overigens), het wordt soms gedramatiseerd gebracht alsof het een doodvonnis is, vooral in de Westerse media.

 

Zwitserland – Genève

De situatie hier toont uiteraard veel overeenkomsten met Nederland. Zoals eigenlijk zo’n beetje overal op de wereld.

Zwitserland is een federale staat bestaande uit 23 kantons. Zodoende zijn er federale en kantonale beslissingen.

Verplichtingen

In heel Zwitserland (federaal)

 • 1,5m afstand houden (eerst was dit 2m, naderhand aangepast). Overal pijltjes en aankondigingen (in de winkels etc.).
 • Mondkapjes in openbaar vervoer.

In Genève (kantonaal) 

 • Mondkapjes in openbaar vervoer, winkels, restaurants, postkantoor, kapper etc.
 • Verplicht naam, adres en telefoonnummer opgeven in de horeca.
 • Handgel overal en in bars en restaurants mag je alleen zittend consumeren.
 • Nachtclubs en discotheken zijn gesloten.
 • Privéfeestjes maximum 100 personen (trouwerij etc.).

De media en data

De mainstream media geeft elke dag het aantal besmettingen door, de bangmakerij viert ook hier hoogtij. Hieronder twee voorbeelden van foutieve berichten vanuit zowel de media als het OFSP (Zwitsers RIVM).

 Het OFSP publiceert statistieken. Zie de grafiek van 15 augustus jl.(grafiek 1).

De tekst onder de grafiek zegt letterlijk dat het aantal positieve tests hoger is dan het aantal geteste personen. Dat klopt wel, want de zoon van een vriendin van mij is 5 keer getest, waarvan 3 keer positief en 2 keer negatief. Maar dit telt dus 3 keer mee.

Op de site staat het er netjes bij vermeld. Echter als je de grafiek gaat downloaden, krijg je deze tekst er niet bij. Vandaar ook deze screenshot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grafiek 1

 

Voorbeeld twee: 

Verder was er deze week in ‘Google news’ een artikel met als titel “Jonge man van 30 zonder bijverschijnselen overleden aan Covid-19”. Ik had die titel gezien, maar er verder niet naar gekeken. Mijn man vroeg ‘s avonds of ik het bericht van die man van 30 had gezien. “Hij is springlevend” zei hij, ze hebben het bericht moeten rectificeren. Dat kwam natuurlijk niet in de titel van ‘Google news’. Als mijn man dit niet had gezien, had ik nooit geweten dat de man nog leefde. En samen met mij nog vele anderen..

Hieronder het eerste bericht (afbeelding 2) uit de (gratis) krant ‘20 minuten’. Ze hebben zelfs het lef om te zeggen dat zijn dood tragisch is, maar niet ‘verbazingwekkend’.

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding 2

 

Het tweede bericht (afbeelding 3)  is de rectificatie, die niet eens door de OFSP werd gedaan, maar door de autoriteiten van het kanton Bern.

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding 3

Meld je aan voor de nieuwsbrief