Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Moeders gearresteerd op de markt in Serekunda, Gambia

Geplaatst op 12-09-2020 door Kexx Sanneh op Facebook.

Vanochtend zag ik moeders met baby´s op hun rug in de weer om hun waren te verkopen op de Serekunda markt. Zij werden gearresteerd door de politie. 

Ik hoorde het geroep van de vrouwen “Alsjeblieft help me, dit is de enige manier om te overleven en voor de familie te zorgen.” De politie reageerde met “dat kan me niets schelen.”

De Gambiaanse overheid geeft hen niets. Wat doen ze voor hen? In plaats van deze vrouwen te ondersteunen, maken ze het hen nog moeilijker. De overheid faalt in hun verantwoordelijkheid en straft deze moeders en de vrouwen. Laat de regering met een plan komen om de situatie aan te pakken in plaats van hen te arresteren. Vrouwen die elke ochtend proberen om hun waren te verkopen zonder enige steun. Van degenen die hun werk makkelijker zouden moeten maken krijgen ze te horen dat dit niet de plek is om producten te verkopen.

 

Algemene situatie in Gambia.

In Gambia zijn er strenge maatregelen genomen door de overheid om de verspreiding van COVID19 te beperken. Markten en winkels zijn beperkt opengesteld, scholen zijn vanaf half maart gesloten, moskeeën zijn alleen toegankelijk tijdens het gebed en er is een mondkapjesplicht en een avondklok. 

Sinds half maart zijn alle toeristen het land uit. Een groot deel van de bevolking leeft van het toerisme. Dat houdt in dat veel mensen thuis zitten zonder werk. In Gambia zijn geen sociale voorzieningen waar de bevolking op terug kan vallen. Het overige deel van de toch al arme bevolking leeft vaak van het inkomen van kleine handeltjes. Ze verkopen o.a. vis, kruiden, zeep of pinda´s. Of ze kweken o.a. groenten en fruit in hun tuin wat ze verkopen op de markt. 

Van het dagelijkse (kleine) inkomen bekostigen ze de maaltijd voor hun kinderen op diezelfde dag. Deze manier van leven wordt ook wel ´from hand to mouth´ genoemd. 

Als mensen buiten de openingstijden van de markten toch iets proberen te verkopen worden ze gearresteerd door de politie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief