Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Rusland Corona Update


Van onze correspondent in Rusland

20 september 2020

STATISTIEKEN LAND

Totale inwoners: 144 miljoen
Hoofdstad: Moskou

Ministerie van gezondheid: https://www.rospotrebnadzor.ru/en/ (geen Engelse updates)

 

CORONA SAMENVATTING (LAND)

De besmettingen in Rusland beginnen toe te nemen in de afgelopen week. In Moskou zijn de positieve testen zgestegen van rond 650 naar ruim boven 800 per dag. Voor heel Rusland zijn er nu meer dan 6000 per dag, wat ongeveer 10% meer is dan vorige week. Het is al aanzienlijk kouder geworden dus mensen zitten meer binnen. Er is niet veel aandacht voor op het moment, er is expliciet aangegeven dat er geen reden voor paniek is omdat het percentage positieve testen nog stabiel is. 

Aantal doden: In Moskou nog steeds stabiel rond 12 per dag. Landelijk licht gestegen van gemiddeld 117 naar 123. 

Positieve testen: Op 20 september gestegen van rond 700 tot 860 in Moskou. Verdere toename in regio’s van 5500 naar 6148 per dag voor het hele land. 

Testen: Iets hoger dan vorige week, rond 330.000 per dag.

Rood: positieve testen, groen: hersteld, blauw: doden. Periode van Maart tot vandaag 20/9

 

 

 

 

Overig: Overheden lijken bijna niet mee te doen aan de ‘tweede golf’ paniek. Redenering is dat gezien de opkomst in verschillende regio’s in verschillende tijden er niet echt gesproken kan worden over golven en dat nog steeds de eerste golf bezig is.

 

MAATREGELEN

Ongewijzigd: 

  • Internationale reisbeperkingen, er zijn weer een aantal landen bijgekomen waar wij naar toe mogen reizen. (UK, Turkije, Tanzania, Zwitserland, Abchazië en binnenkort worden een aantal andere CIS-landen toegevoegd).
  • Mondkapjes in openbare afgesloten ruimtes.
  • Sanitaire eisen (schoonmaken) aan werkgevers, regelmatig oppervlaktes als bureau’s en vloeren afnemen. 
  • Test plicht voor werkgevers, ze moeten 10% van het personeel laten testen per maand (tot nu toe is dit nog niet nodig geweest binnen mijn bedrijf omdat mensen zich vrijwillig hebben laten testen). Forse boetes kunnen worden uitgedeeld als dit niet nageleefd wordt.

 

Vaccinatie: Trials zijn bezig – weinig nieuws.  

 

MAATSCHAPPELIJK BEWUSTZIJN, OVERIG NIEUWS

  • Het medicijn favipiravir/ Coronavir (uit Japan) wordt op de lijst van ‘vitale medicijnen’ gezet, waarmee het medicijn breed verkrijgbaar wordt via apotheken voor een fractie van de prijs. In de meeste gevallen komen die medicijnen beschikbaar voor minder dan 10 euro. Huidige kosten van dit medicijn zijn nu rond 170 euro. Het is interessant om te melden dat Favipiravir in Japanse studies niet effectief is gebleken, maar uit Russische klinische studies is wel gebleken dat het werkt. In India zijn vergelijkbare resultaten gevonden.
  • Een tweede medicijn ‘Areplivir’ gaat waarschijnlijk ook via apotheken verstrekt worden (voorheen mochten deze alleen in ziekenhuizen gebruikt worden). 

 

POLITIEK, CQ ECONOMIE

In het tweede kwartaal zijn 1.3 miljoen meer mensen onder de armoedegrens terecht gekomen door de economische impact van Covid. Total zijn er nu 19.9 miljoen mensen onder die grens (13.5% van de bevolking).

Bronnen:

http://r-pharm.com/en/press-center/news/479

https://www.researchgate.net/publication/340781703_Favipiravir_in_Covid-19

Meld je aan voor de nieuwsbrief