Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

STATISTIEKEN RUSLAND

Van onze Rusland correspondent

Totaal aantal inwoners: 144 miljoen

Hoofdstad: Moskou

CORONA SAMENVATTING

De situatie in Rusland is stabiel. Ondanks toename in het aantal positieve testen is er nauwelijks ophef. Er wordt veel aandacht besteed aan de griepvaccinatie die elk jaar rond deze tijd gratis wordt gegeven.

Aantal doden: Moskou nog steeds rond de 12 per dag. Landelijk rond de 110. Er is nauwelijks verandering geweest in de afgelopen week. Een nieuwe rapportage met een onderbouwing van het aantal doden mét en door Covid laat zien dat bij ongeveer 60% van de gerapporteerde doden, Covid de hoofdoorzaak is. Link

Positieve testen: stabiel rond de 700 in Moskou. 10% toename in regio’s tot 5500 per dag voor het hele land. 

Testen: Onveranderd – rond 300.000 per dag.

 

MAATREGELEN

Ongewijzigd in Rusland. Het leven is bijna weer als voorheen, met uitzondering van reisbeperkingen en handhaving van de mondkapjes, met name in Moskou.

Omliggende landen:

Armenië heeft de isolatie verlengd tot 1 januari voor buitenlands toerisme.

Kiev gaat maatregelen weer strenger maken door fitnessclubs te sluiten, geplande zorg uit te stellen en evenementen te cancellen. 

Vaccinatie: De trials zijn momenteel bezig. Van de 40.000 beschikbare tests hebben zich al 25.000 mensen ingeschreven. Intussen wordt de distributie voorbereid naar regio’s. Er is een lijst van 30 landen die interesse hebben getoond in het ‘Sputnik vaccin’ (waaronder UAE, South Korea, Japan, Greece, Serbia, Philippines, Saudi Arabia, Latin American states). Het systeem wordt voorbereid om 1 miljard doses te kunnen distribueren. 

 

MAATSCHAPPELIJK BEWUSTZIJN, OVERIG NIEUWS

De meeste mensen besteden niet veel aandacht meer aan de situatie en hebben hun gewone leven weer opgepakt. Veel mensen zijn in augustus op vakantie gegaan, naar de paar landen die inmiddels heropend zijn, maar voornamelijk lokaal. Wat dat aan gaat speelt dit perfect in het straatje van het overheidsbeleid dat al jaren is gericht op isolatie van het land (of zelfvoorziening zoals het genoemd wordt).

Een groeiend deel van de bevolking is sceptisch over de maatregelen en de ernst van het virus. 46% geeft aan het vaccin niet te nemen (tegenover 38% een paar maanden geleden). 16% wil het vaccin wel, 3% minder dan voorheen. 43% van de mensen gelooft dat de ernst van het virus is overdreven. Link

POLITIEK, CQ ECONOMIE

De overheden zijn redelijk gerust en maken zich niet zo’n zorgen om de landelijke toename in positieve testen. Ze zijn in het verleden helaas erg onbetrouwbaar gebleken en kunnen op korte termijn hun mening wijzigen.

De economie lijkt te herstellen. Overheidsmaatregelen die al zeer beperkt waren, zijn licht aangepast of verlengd, maar de meeste bedrijven hebben op eigen kracht deze periode door moeten komen. Binnen mijn bedrijf zie ik dat de competitie weer toeneemt en consumenten weer bereid zijn geld uit te geven. Al is dat nog wel op een duidelijk lager niveau dan aan het begin van het jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief