Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Steun van de Bundeswehr – Bremen verhoogt coronacontroles

Jürgen Hinrichs, Johannes Heeg, Brigitte Lange 13.10.2020 

Als gevolg van het toegenomen aantal infecties heeft Bremen zijn regelgeving aangescherpt. Om doeltreffend te zijn, moeten de nieuwe regels worden gecontroleerd. Daartoe wordt nu extra personeel aangeworven.

 Strengere eisen vanwege Corona – maar worden ze ook gecontroleerd, is daar voldoende personeel voor? De Duitse Vereniging van Steden en Gemeenten stelt voor om particuliere beveiligingsbedrijven toe te voegen en hun soevereine taken toe te wijzen. Voor Bremen is dit momenteel niet aan de orde, zoals maandag naar aanleiding van een onderzoek bij de binnenlandse autoriteiten is gebleken. In principe wordt echter particuliere controle mogelijk geacht. Binnen nauwe grenzen mogen ze geen waarschuwingsboetes innen of bijvoorbeeld iemand wegsturen, volgens de overheid. 

 “De kantoren van de openbare orde hebben niet voldoende capaciteit voor de dringend noodzakelijke massale corona-controles”, zegt Gerd Landsberg, directeur van de Vereniging van Steden en Gemeenten. Dit zou kunnen worden verholpen door gecertificeerde particuliere beveiligingsbedrijven in te zetten. In Bremen zou dit bijvoorbeeld Elko zijn, die samenwerkt met onder andere de Werder Bremen voetbalclub. Landsberg vergelijkt deze aanpak met het werk van TÜV-inspecteurs en schoorsteenvegers, die ook voor de staat werken. “Dit zou alles op korte termijn in de federale staten kunnen worden bereikt met weinig juridische inspanning,” zegt Landsberg.

 De senaat van Bremen had vrijdag besloten om het bureau voor de openbare orde te versterken. “Passende voorstellen worden momenteel besproken”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er is administratieve bijstand gevraagd aan de objectbewakers van de politie om meer personeel voor de quarantaine bewaking te krijgen. Ook de federale politie voor de controle van de openbare ruimte is om bijstand gevraagd.

Afgelopen weekend waren er diverse controles geweest in restaurants, kiosken, zalen, pleinen, openbaar vervoer en bijeenkomsten. De politie was onder andere ingezet langs de Schlachte, rond het station, in de wijk Neustadt, in Walle en in Gröpelingen. Om “tactische redenen” wilden de autoriteiten het aantal hulpdiensten dat onderweg was niet onthullen. De controles zouden de komende dagen worden voortgezet en sinds afgelopen vrijdag hebben de autoriteiten de naleving van de avondklok en het verbod op de verkoop van alcohol buitenshuis vanaf 23.00 uur aangekondigd.

Vanaf vrijdag heeft het bureau voor de openbare orde van Bremen volgens eigen verklaringen 3303 overtredingen vastgesteld en 2275 boetebeschikkingen uitgevaardigd. De boetes bedragen in totaal 311.575 euro. Terwijl de geplande nieuwe functies in het bureau voor de openbare orde nog in behandeling zijn, heeft het handelstoezicht van de deelstaat Bremen, met de kantoren in Bremen en Bremerhaven, al een oproep tot kandidaatstelling gedaan, die zaterdag werd gepubliceerd. Er wordt gezocht naar vier veldmedewerkers voor corona-inspecties en naar iemand voor de administratie over hetzelfde onderwerp.

 Op maandag werd de afdeling Volksgezondheid versterkt: 20 soldaten om te helpen in het situatiecentrum en in de administratie. Dit werd op verzoek aangekondigd door de afdeling Volksgezondheid. Ondersteuning zou binnenkort beschikbaar zijn voor de afdeling zelf.

Dit is de derde keer dat de Bundeswehr in Bremen wordt ingezet in verband met de Corona-pandemie. In augustus hadden paramedici van het toenmalige testcentrum op de luchthaven swabs uitgevoerd op reizigers. Deze actie werd beëindigd. Het testcentrum in het tentoonstellingscentrum heeft nog steeds 40 tot 50 soldaten onder zijn personeel. En nu helpt het leger ook bij de afdeling Volksgezondheid en de en de senatoriale gezondheidsdienst.

 Volgens de woordvoerder van de afdeling Lukas Fuhrmann wordt ook het aantal zogenaamde scouts uitgebreid, die moeten opsporen welke groep mensen mogelijk besmet is geraakt met het virus omdat ze contact hebben gehad met iemand die ziek is. Het aantal voornamelijk student-helpers zal toenemen van 61 naar 111. In het district Osterholz werden afgelopen weekend ongeveer 100 horecagelegenheden gecontroleerd. De autoriteiten kondigden aan dat er twee klachten waren.

De meeste overtredingen van de Corona-verordeningen in het verleden werden geregistreerd in de afstandsregels: 127 boete procedures in totaal, met een boete van gemiddeld 200 euro. “Op dit moment controleren we niet meer dan normaal”, zegt Heiner van der Werp, woordvoerder van de politie in het district Rotenburg. Hoewel de handhaving van de verplichting tot het dragen van maskers de verantwoordelijkheid is van de lokale openbare ordediensten, zorgen de politieagenten er ook voor wanneer zij overtredingen opmerken of gewaarschuwd worden voor dergelijke overtredingen. Volgens zijn observatie is de aandacht van de bevolking de laatste tijd wat afgenomen.

 

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief