Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Coronasituatie Vietnam – update (4)

Van onze correspondent in Vietnam, 07-09-2021

 

STATISTIEKEN VIETNAM

Totale inwoners: 96 miljoen

GDP (PPP) 2019 totaal: $770.227

GDP (PPP) 2019 per capita: $8,066

Hoofdstad: Hanoi

Politiek: communistisch

 

Actieve bron covid situatie: BRON

Officiële website Vietnam: BRON

 

Bizar strenge lockdown voortgezet

Saigon laat vrijwel haar hele bevolking regelmatig testen en heeft gemiddeld nog steeds 6.000 cases en 250 doden per dag. Met deze cijfers houdt Saigon haar bevolking in een bizar strenge lockdown. In heel Vietnam zijn er in totaal iets meer dan een half miljoen cases en iets meer dan 13.000 doden. Dit is op de totale bevolking dus een percentage van 0.01%.  De communistische partij ziet hiermee de noodzaak van de lockdown en de bijbehorende financiële malaise gerechtvaardigd. Het leger is nog altijd ingezet in Saigon en er blijft een martial law gelden inclusief een avondklok (beter gezegd een dagklok, want deze geldt 24 uur).

 

Meer controle, meer prikken

Vietnam heeft dit jaar zijn corona-aanpak totaal veranderd. Die verandering ging gepaard met een onverwachte machtswisseling in Saigon. Sinds Vietnam als champion is toegetreden tot het WEF is het coronabeleid opvallend absurd gewijzigd. Het leger werd zelfs belast met de uitvoering van dit beleid. Daarnaast is er een ander initiatief van het communistische Ministerie van Gezondheid in Vietnam. De injectiedrang wordt verder opgevoerd door mensen applicaties te laten downloaden op hun mobiele telefoon. Naast Bluezone contact tracing is er ook nu ook SSKDT voor het registreren van injecties, aangevuld met persoonlijke gegevens uit het paspoort. 

 

Blinde volgzaamheid door angstterreur

Wat al vroeg geleerd wordt op school is het collectief gehoorzamen en meedoen. Dat verklaart waarom Vietnam zo meegaand is. Daarnaast wordt er vooral geleerd om in de overheid te geloven (de communistische oprichter Ho Chi Minh wordt vaak in het wit afgebeeld, wat symbool staat voor god). De communistische partij spreekt immers altijd de waarheid. Media in Vietnam zijn volledig

 onder controle van de communistische partij en propagandeert dus het corona narratief. Dag in, dag uit, er is bijna niet aan te ontkomen. Ook via mobiel wordt door middel van de chatapplicatie Zalo constant corona-angst gepropagandeerd. Het collectief is in de angstmodus. Mensen gaan op eigen initiatief extra maatregelen nemen zoals met pure alcohol straten en deurposten besprenkelen. Uiteraard zijn dit impulsen vanuit angst die mensen tot absurd handelen aanzetten. Logisch nadenken blijft uit en wordt ook niet gestimuleerd vanuit de communistische partij.

Tijdens het invoeren van de bizarre lockdown maatregelen in mei 2021 viel het op, dat er veel ambulances af en aan reden door Saigon. Het opvallende ambulance-sirenegebruik is opgevoerd tijdens de verdere lockdown maatregelen en de inzet van het leger. De communistische partij heeft aangegeven dat er een grote uitbraak is in Saigon. Dr. Kidong Park, de WHO-vertegenwoordiger voor Vietnam, doet daar nog een schep bovenop: volgens hem zouden de ziekenhuisopnames onder druk staan. De media produceren als een machine corona-paniekartikelen en met de hele dag door ambulancesirenes op de achtergrond, lijkt Saigon echt in een pandemie te verkeren. 

 

Op zoek naar de waarheid

Door zelfonderzoek, het achterhalen van mediapublicaties, feiten en cijfers te vergelijken en bronnen te vinden, probeer je tot conclusies te komen. Maar logisch nadenken leidt slechts tot de conclusie dat er eigenlijk helemaal geen informatie is die de ernst van de zaak aan de kaak stelt. Bijvoorbeeld gegevens over ziekenhuisopnames, opname categorieën, IC opnames, ziekenhuis ontslagen, enzovoorts ontbreken veelal. Logisch gezien zou deze informatie er moeten zijn. Echter, in de media worden geen cijfers genoemd en worden er geen bronnen vermeld. Hierdoor is de instorting van de zorg puur op anekdotische argumenten gestoeld. 

Wat we nu proberen te achterhalen is het totaal aantal doden in Vietnam gemiddeld per jaar, per leeftijd, en per doodsoorzaak om zo een beter beeld te krijgen. Daarmee kunnen we dan meer vertellen hoe gevaarlijk dit virus werkelijk is. Uiteraard zal de communistische partij hier zelf niet mee komen dus dit kost wat tijd om te onderzoeken. Opvallend is dat er in 2019 minder gerapporteerd is op doodsoorzaken door o.a. influenza.

 

Waarom versoepelingen?

De ambulancesirenes zijn inmiddels aan het teruglopen sinds het leger de stad in is gekomen. De overheid wil de lockdownmaatregelen gaan versoepelen, terwijl nog steeds hetzelfde aantal positieve cases wordt gevonden elke dag. De angstpropaganda via de media vermindert ondertussen (minder plaatjes van blauwe pakken, prikken van mensen en injectiespuiten). 

Evenals  in China is in Vietnam de perceptie belangrijker dan de werkelijkheid. Inmiddels heeft de sluiting van de supermarkten en de overname van de voedselvoorziening door het leger grote distributieproblemen veroorzaakt, waardoor mensen onvoldoende voedsel hebben. Dit staat nog los van de kwaliteit van het voedsel qua voedingswaarde en vitamines. Honger is nu een probleem wat door de mensen zelf opgelost moet worden. Er komen gelukkig vaker geluiden naar buiten van mensen die zich op straat openlijk hoorbaar maken, omdat zij honger hebben. Dit geluid als gevolg van honger kan een vorm van protest zijn. Echter, dit soort geluiden groeit maar mondjesmaat aangezien dit gevaarlijk is in een communistisch systeem, waarbij het narratief gevolgd dient worden. Veel van dit soort geluiden komen via Radio Free Asia, soms lokaal en ook via sociale media zoals Tiktok.

Bijgevoegde links

LINK 1, LINK 2

 

Op zoek naar financiële balans

De communistische partij heeft nu herhaaldelijk aangegeven dat er een versoepeling aankomt wat gepaard zal gaan met het afnemen van de angstpropaganda en verminderde inzet van ambulancesirenes. Het leger zal op zeker moment worden teruggetrokken en supermarkten heropend, maar spelregels voor de versoepeling blijven uit. Gisterenochtend 6/9 zou de vorige  periode van totale lockdown van 2 weken aflopen, maar aan het einde van de dag kwam er informatie over nieuwe stappen/verlenging . 

De economische situatie is zorgelijk, er wordt nauwelijks geïmporteerd of geëxporteerd. Mondiaal beginnen bedrijven te klagen over het totale stopzetten van hun productie in Vietnam. Het is niet te bevatten, maar het komt erop neer dat de vrijheid van ondernemen binnen één dag werd afgenomen, zonder dialoog en zonder overweging van de economische gevolgen.

De situatie is duidelijk misbruikt om mensen thuis vast te zetten en de injectiecampagne van start te laten gaan. Daarbij lijkt de berichtgeving tegenstrijdig. Er wordt gemeld dat er al een hoge injectiegraad behaald is. Tegelijkertijd is er echter nog steeds een tekort aan injecties en een deel van de prikken loopt  tegen de houdbaarheidsdatum aan. De injecties van de grote bedrijven zoals AstraZeneca, Pfizer en Moderna zijn tot op heden door de staat betaald en “gedoneerd” aan het publiek.

Er wordt echter al gesproken dat testen en vervolginjecties zelf gefinancierd dienen te worden. Het lijkt erop dat de communistische partij de balans aan het opmaken is. 

 

3 mogelijke scenario’s

Nu de staatskas aan het opdrogen is, door een economie die stil is gelegd door de communistische partij, is er een aantal aannemelijke scenario’s:

  • De communistische partij (de hoogste leden) gaat zelf door met het financieren van de injectie- campagne. Dit gaat echter ten koste van privé- of familievermogen en raakt de partijleden persoonlijk in de portemonnee.
  • De farmagiganten Pfizer en AstraZenaca hebben voorgesteld de injecties te doneren, maar zij zullen daar uiteraard iets voor terug willen. Dat kan uiteindelijk een bedreiging vormen voor de macht van de zittende communisten
  • Een andere optie is om de injecties door de bevolking zelf te laten betalen. Maar om geen gezichtsverlies te hoeven leiden kan de financiering mogelijk ook door bezuinigingen elders opgebracht worden.

Ruim 60% van de bevolking in Saigon is werkloos en zonder huisvesting of bezit. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat de Vietnamezen überhaupt iets aan gezondheidsbehandelingen en medicijnen kunnen besteden. Bovendien worden staatsziekenhuizen gefinancierd met belastinginkomsten. 

 

Economie en totale controle

De komende jaren zal moeten blijken hoe diep Vietnam in de economische malaise zit. Ook de mentale gezondheidstoestand van de bevolking baart hierbij zorgen. Onderzoek op dit gebied zal door onszelf gedaan moeten worden. Van de mediakanalen hoeven we immers niets te verwachten, zij produceren geen echt nieuws en doen geen echt onderzoek, net als overal ter wereld. Cijfers zijn niet te achterhalen, niet te vertrouwen en het gaat Vietnam uiteindelijk alleen maar om de perceptie. Het veiligstellen van de belangen van de communistische partij, de partijtop en de inkomsten van hun families staat daarbij voorop.

Het is nu wachten op de eerstvolgende afkondiging van nieuwe lockdowns. De ‘pandemie’ is sterk afhankelijk van seizoenen. Wellicht wanneer het volgende griepseizoen in aantocht is, zal de pandemie terugkeren in een nieuwe vorm, in een ander jasje. Ook wordt climate change als nieuw middel in de strijd gepropagandeerd. Zo blijft de dreiging van het verder afbreken van de economie, vrijheid van ondernemen en bewegen intact. De droom van een social credit score society, naar model van het aangrenzende China, komt op die manier steeds dichterbij.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief