Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Viruswaarheid eist herziening vonnis avondklok

Staat pleegde bedrog in omstreden rechtszaak

Door mr. Jeroen S. Pols

ROTTERDAM – 18 mei 2022 – Viruswaarheid dagvaardt opnieuw de staat in de avondklokzaak en vordert herziening van de uitspraak van 26 maart 2021. De landsadvocaat gebruikte een valse grafiek waarin het te verwachten effect van een avondklok veel te positief werd voorgesteld en verzweeg daarbij dat de maatregel zelfs negatief kon uitvallen.

De avondklokzaak veroorzaakte op 16 februari 2021 veel ophef toen de voorzieningenrechter Viruswaarheid in het gelijk stelde en de staat binnen vier uur rechter Tan-De Sonneville van het Gerechtshof Den Haag bereid vond om het vonnis buiten werking te stellen. Nu staat vast dat de staat in het hoger beroep bedrog pleegde. Een heropening van de zaak is daarmee mogelijk. Viruswaarheid laat deze week de dagvaarding betekenen.

Grafiek

De staat verwees in haar beroepsgronden naar een slide van de door Van Dissel gegeven presentatie van 20 januari 2021 met een grafiek die afkomstig zou zijn uit een door Bauner gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek. De landsadvocaat toonde hiermee aan dat een avondklok een positief effect zou hebben op het aantal besmettingen en daarmee een proportionele maatregel is.

Bedrog

De daadwerkelijke grafiek uit de publicatie geeft een grote onzekerheidsmarge waarbij de maatregel zelfs negatief kon uitpakken. Mede op basis van deze onjuiste weergave verloor Viruswaarheid het hoger beroep. Het hof overweegt in haar uitspraak namelijk dat de staat daarmee aantoonde dat de avondklok effect heeft of daar in ieder geval van mag uitgaan. Viruswaarheid diende een tuchtklacht in tegen de landsadvocaat en deed ook strafrechtelijk aangifte van bedrog.

Herziening

Voor een heropening van de zaak is voldoende als het gerechtshof oordeelt dat er feiten en omstandigheden naar boven komen die de verdenking van bedrog zozeer rechtvaardigen dat de bedrogen partij de kans moet krijgen de zaak nogmaals aan de rechter voor te leggen.

Door de staat gebruikte grafiek

 

Echte grafiek

Lees de conceptdagvaarding

Viruswaarheid eist herziening vonnis avondklok

Meld je aan voor de nieuwsbrief