Herhaalprik voor 60-min is off-label
Ben jij zestig-min en kreeg jij onlangs ook een oproepbrief om “nog een prik” te halen?
Stuur dan het bericht wat hieronder staat met je naam eronder en de oproepbrief (of een screenshot daarvan) als bijlage naar [email protected] en [email protected].
Geachte heer, mevrouw,
Op 28 juni 2022 zei minister Kuipers tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer dat het aanbieden van “een herhaalprik” aan zestig-min neer zou komen op off-labelverstrekking en dat hij daarvan weg wilde blijven. Zie: https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2022/07/ernst-kuipers-vaccinatieronde-najaar-herhaalprik/
Recent ontving ik echter een uitnodiging voor een “nog een prik”, terwijl ik behoor tot de categorie zestig-min. De uitnodigingsbrief is bijgevoegd.
Het EMA heeft ondertussen “een herhaalprik” nog altijd niet goedgekeurd voor zestig-min. Zie: https://www.ema.europa.eu/en/news/ecdc-ema-update-recommendations-additional-booster-doses-mrna-covid-19-vaccines Meer concreet staat daar per 11 juli 2022 te lezen: “At the moment, there is no clear evidence to support giving a second booster dose to people below 60 years of age who are not at higher risk of severe disease.”
Ik maak daaruit op dat, ondanks de hierboven aangehaalde uitspraak van minister Kuipers, er in de praktijk unverfroren aan off-labelverstrekking wordt gedaan. Toch wel een schokkende ontdekking, eerlijk gezegd.
Bovendien heb ik begrepen dat het bij “een herhaalprik” niet langer om meer van hetzelfde, maar zelfs om een gloednieuwe, experimentele bivalente mRNA-injectie gaat, die nog nooit eerder is toegediend. Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/01/nieuwe-ronde-coronavaccinaties-in-het-najaar-nuttig-veilig-of-overbodig-a4137920
Het wekt dan bepaald geen vertrouwen dat het RIVM nalaat om, conform zijn informatieplicht met betrekking tot geneesmiddelen, te specificeren om welke soort injectie het precies gaat, maar in de oproepbrief slechts spreekt van “nog een prik.” Alsof het RIVM hier iets heeft te verbergen.
Verder verbaast het mij ten zeerste dat er niet eens een invulformulier is bijgevoegd met vragen over de gezondheidstoestand. Alsof de persoonlijke gezondheidstoestand daarvoor niet zou uitmaken en mensen tegenwoordig als vee blind worden ingespoten.
Kortom, hierbij verzoek ik de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) te onderzoeken of in dit geval sprake is van off-labelverstrekking waarbij de geldende zorgvuldigheidseisen op grove wijze worden geschonden. In een dergelijk geval is de IGJ immers bevoegd om een boete op te leggen tot wel 450.000 euro. Zie daarvoor: https://www.igj.nl/publicaties/standpunten/2018/01/13/off-label-voorschrijven en https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/off-label-voorschrijven.htm
Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Hoogachtend,