Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Rechter heeft geen haast met nieuw kort geding avondklok

Zitting gepland na afloop huidige regeling

Rotterdam – 10 april 2021 – Viruswaarheid daagt de Staat opnieuw om de avondklok van tafel te krijgen. Volgens de actiegroep vormt de wettelijke regeling een grove schending van internationale verdragen. De rechter heeft echter geen haast. De zitting vindt plaats op 3 mei na afloop van de huidige regeling.

Het demissionaire kabinet kondigde op 20 januari een avondklok af. Op 16 februari zette de rechter op verzoek van Viruswaarheid een streep door deze maatregel. In een spoedprocedure draaide het gerechtshof de uitspraak vier uur later terug.  De huidige regeling loopt tot 21 april. Daardoor geldt tussen 22.00 en 4.30 uur een verbod om naar buiten te gaan.

Strenge voorwaarden

Het nieuwe kort geding richt zich tegen de wettelijke regeling die op 19 februari van kracht werd. Volgens Jeroen Pols van Viruswaarheid kan deze geen stand houden. “De inzet van noodbevoegdheden is volgens internationale mensenrechtenverdragen alleen toegelaten onder strenge voorwaarden. Hieraan is niet voldaan waardoor alle grondrechten  onverkort van kracht zijn. Dus ook ieders vrijheid om op elk moment van de dag de woning te verlaten”, aldus Pols.

Geen haast

De zitting is gepland op 3 mei 2021 te 11.00 uur  in het paleis van justitie te Den Haag. Viruswaarheid verbaast zich hierover. “De overheid berooft een hele bevolking van haar vrijheid maar de rechter kijkt niet op een maandje extra.  Bij een onwelgevallige uitspraak aan de zijde van de Staat vond de rechtspraak wel de mogelijkheid om binnen vier uur een zitting. te houden. Het maakt de verhoudingen in ieder geval duidelijk”, aldus Jeroen Pols. De zitting is te volgen via een livestream. Zie hiervoor de website Viruswaarheid.nl.

Meer lezen

Download hier Dagvaarding Avondklok II

Meld je aan voor de nieuwsbrief