Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Viruswaarheid daagt Staat om avondklok

Regering voert Nederland steeds verder naar totalitaire staat

 Door mr. Jeroen Pols

ROTTERDAM – 7 februari 2021 – Viruswaarheid spant een kort geding aan tegen de avondklok. Noodbevoegdheden zijn bedoeld voor onverwachte situaties die het voortbestaan van een land bedreigen. Daarvan is geen sprake. Met het uitroepen van een beperkte noodtoestand begeeft het kabinet zich verder op het pad van een totalitaire staat.

Sinds 23 januari zit iedereen vanaf 21.00 tot 4.30 uur thuis opgesloten. Met deze maatregel overschreed het kabinet een nieuwe grens. De laatste inperking van burgerlijke vrijheden in deze omvang gebeurde door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Feitelijk is de gehele bevolking door Rutte onder een detentieregime geplaatst.

Voortbestaan land

Juist omdat noodbevoegdheden geliefde speeltjes zijn van leiders met dictatoriale neigingen, werden in 1984 de zogenaamde Siracusa Principles opgesteld. Dankzij de Nederlandse inzet destijds gelden deze strenge criteria ook voor het Europese mensenrechtenverdrag. Het uitroepen van een uitzonderingstoestand mag alleen als het voortbestaan van het land op het spel staat. Er moet sprake zijn van een reële bedreiging. Een potentieel gevaar is niet voldoende.

OMT-advies

De regering baseert haar besluit op een OMT-advies. Een “kwetsbare epidemiologische situatie” is echter geen concrete bedreiging of gebeurtenis. Voor zover het bestaan van Britse, Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse virusmutaties al een potentiële bedreiging vormen, kan dit nooit aanleiding zijn voor vrijheidsinperkingen.

Gedragsbeïnvloeding

Het OMT stelt in haar advies dat een avondklok een mooie aanvulling is op de al strenge maatregelen. “Dit verhoogt het gevoel van urgentie wat van invloed kan zijn op het gedrag van mensen en het opvolgen van de maatregelen”, aldus het OMT. Het wegnemen van fundamentele vrijheden mag vanzelfsprekend nooit gebruikt worden in een experiment tot gedragsbeïnvloeding. Regeringsleiders die dit doen maken zich strafbaar. Het is niet denkbeeldig dat in de toekomst een tribunaal de verantwoordelijken zal vervolgen.

Totalitaire staat

Met het invoeren van een avondklok bestaat geen twijfel meer dat het kabinet in samenwerking met de meerderheid van de Tweede Kamer een totalitaire staat vestigen waarin vrijheden en mensenrechten een ondergeschikte rol spelen. De rechtspraak laat het tot nu toe afweten. De Nederlandse bevolking mag hopen dat er nog rechters zijn die zich wel hiertegen verzetten.

Meer lezen

Dagvaarding avondklok

‘Franse avondklok heeft geen duidelijk effect’ _ NOS

gedragsreflecties-avondklok-en-sociale-bubbels

voortduringswet_artikel_8_wbbbg

Regeling avondklok

Meld je aan voor de nieuwsbrief