Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

200 Duitse journalisten al jaren door overheid gekocht

Door Carine Knapen

Dit artikel verscheen op 4 februari 2024 op X.

 

 

Op 09.03.2023 is via bepaalde media uitgelekt hoe smerig de overheid te werk gaat om het publiek te manipuleren.

Ze “kopen” journalisten die bovenmaats royaal vergoed worden voor prestaties die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met hun beroep om ze in hun zak te steken.

Wiens brood men eet, diens woord men spreekt?

Bijna alle federale Duitse ministeries zouden journalisten ingehuurd  hebben om betaalde diensten te verlenen. Daarmee plegen ze direct – of  indirect – een inbreuk op de onafhankelijkheid van de vierde macht. Het  was de Bondsdag zelf – het parlement in Berlijn – die bekendmaakte dat  tweehonderd Duitse journalisten door de overheid vorstelijk worden  betaald. Ze zouden gemiddeld voor zo’n vijfduizend euro per maand op de pay-roll  staan.
De Duitse overheid kwam niet uit eigen beweging met die  bekentenis, maar omdat de rechtse oppositiepartij Alternative für  Deutschland (AfD) hierover Kamervragen stelde.

“Uit de cijfers van de federale regering blijkt dat er een  aanzienlijke stroom overheidsgeld rechtstreeks in de portemonnee van  individuele journalisten terechtkomt.
Sinds 2018 is er zo’n 875.000 euro  gevloeid naar journalisten van ARD, ZDF, Deutschlandradio en Deutsche  Welle. De overheid betaalde deze journalisten voor taken als moderatie,  spreekbeurten, mediatraining of gewoon het bijwonen van een  paneldiscussie”, aldus een persbericht van de woordvoerder van het  mediabeleid van de AfD-fractie in de Bondsdag, Martin Renner.

“Ook  journalisten van particuliere kranten, tijdschriften en de grote  particuliere omroepen als SAT.1, RTL, Pro Sieben en n-tv kregen een mooie vergoeding voor hun diensten. Hier maakte de federale overheid in  dezelfde periode zo’n 595.000 euro over.
Tot de begunstigden behoren ook  vertegenwoordigers van de ‘kwaliteitspers’ zoals de FAZ, Süddeutsche  Zeitung, Der Spiegel en Die Zeit.”

Bijna alle federale ministeries hebben journalisten ingehuurd om betaalde diensten te verlenen, waaronder – bijvoorbeeld – Linda  Zervakis, presentatrice van Pro Sieben van de Federale Kanselarij, voor  het ‘modereren van een gesprek met de bondskanselier’ Olaf Scholz in  juni 2022. Mevrouw Zervakis was verantwoordelijk voor dit interview en  een andere moderatie en werd hiervoor met meer dan 12.000 koninklijke  euro’s beloond.

De verslaggevers van grote publieke zenders als ARD, ZDF, WDR,  Phoenix en Deutsche Welle werkten voor diverse ministeries, van  Financiën, Werkgelegenheid, Verkeer, Justitie, Milieu en  Ontwikkelingssamenwerking, alsmede voor de douane. Meestal kregen ze een  extraatje voor presentatie- of mediatraining.

In totaal ging het om zo’n anderhalf miljoen euro. In de  coronacrisis werd verder 145 miljoen euro voor advertenties van de  overheid betaald.

Denkt u dat Duitsland een apart geval is en dit in Nederland en België niet gebeurt?
Hoe komt het, denkt u, dat we sinds de pandemie in 2020 in België en Nederland vrijwel geen kritische journalisten meer horen en zien, maar enkel nog een poel van kwakers die met uitgestreken gezicht het overheidsnarratief brengen en alle kritische stemmen die daar tegenin gaan verketteren en verpletteren ?

https://p-magazine.com/nl/articles/ruim-200-duitse-journalisten-worden-door-de-overheid-betaald

https://telegraaf.nl/nieuws/896575968/tweehonderd-duitse-journalisten-betaald-door-overheid

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief