Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

De messen voor Elon worden geslepen

DOOR PAUL FRIJTERS, GIGI FOSTER, MICHAEL BAKER 24 JULI, 2022    


Het originele Engelstalige artikel vindt u hier.

 

In april 2022 kondigde Elon Musk aan dat hij Twitter zou kopen en dat hij daarop het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd, zou gaan handhaven. Die aankondiging was als een oorlogsverklaring aan Big Tech, Big Pharma en andere machtige belangengroepen die hun rijkdom vergrootten door middel van leugens (en bijbehorende producten en diensten) die ze met behulp van hun censuur aan de bevolking wisten te verkopen. 

De aankondiging dat er een waarheidsoffensief gelanceerd zou worden stuurde begrijpelijkerwijs schokgolven door het politieke establishment in de VS en elders. Drie maanden later kondigde Musk aan dat hij Twitter toch niet zou kopen, en de politieke klasse haalde waarschijnlijk opgelucht adem dat echte vrijheid van meningsuiting maar een kleine speler in het medialandschap zou blijven.

Maar kan Elon echt zomaar die uitdaging niet aangaan die hij zichzelf in april stelde? Officieel is het voorbij, maar wij zijn daar niet helemaal van overtuigd en de meningen aan beide kanten komen neer op een oordeel over hoe dit politiek zal uitspelen. Hieronder zetten we de redenering uiteen voor beide kanten van de weddenschap.

Getuige voor vervolging: hij kan niet weglopen

Toen Musk op 14 april zijn voorgenomen aankoop van Twitter aankondigde, kwamen angstige elites vrijwel onmiddellijk in actie. Elon werd al snel opgeroepen om voor een parlementaire commissie in het VK te verschijnen om uit te leggen wat hij precies bedoelde met ‘vrije meningsuiting’.1 De Europese Unie kondigde al snel aan dat zij Twitter aan veel voorschriften en regelgeving zou houden en het platform zou kunnen sluiten als het zich daar niet aan zou houden.

Je kon de existentiële angst in die reacties ruiken. Twitter werknemers hielden een virtuele staking en het management van Twitter wierp barrières op tegen het overnamebod.2 Al deze manoeuvres waren schoten voor de boeg: waarschuwingen van een (in de loopgraven) verschanste klasse van internationale, gewoontegetrouwe jokkebrokken die zich bedreigd voelden bij het idee dat de waarheid de kop zou opsteken op de mainstream-ethergolven.

Musk zette door en, van cruciaal belang, haalde er bondgenoten bij. Zijn gedetailleerde plannen voor de overname van Twitter in mei onthulden dat Morgan Stanley en Goldman Sachs het bod steunden, samen met veel andere investeerders en private equity firma’s.3 Met meer dan alleen Elon’s hoofd op het spel, wist een angstige politieke elite dat ze werden aangevallen door een nog indrukwekkendere coalitie. 

Terwijl onbeduidende banken en adviseurs de dans misschien zullen ontspringen door onwetendheid te veinzen of alleen maar lauwe belangstelling te tonen, leert de geschiedenis ons dat de aanvoerders van dergelijke openlijke rebellie er niet mee mogen wegkomen.  

Door met bondgenoten op te komen dagen, heeft Elon blijk gegeven van een oprechte bereidheid om zich teweer te stellen tegen de politieke elites. Dit zal hen, op hun beurt, hebben gedreven tot zijn ondergang om zich zo te beschermen tegen toekomstige acties van hem of van “copycats’’. Ongeacht of Elon dit allemaal slechts als een grap deed of niet, hij werd beschouwd als uitdager en organisator van het verzet. Dat is genoeg om het uiterst belangrijk te maken hem uit te schakelen. Op zijn minst moet Elon zwaar gestraft worden voor zijn onbeschaamdheid.

Wat zijn de bewijzen dat de gevestigde orde de laatste maanden dergelijke straffen heeft uitgedeeld?

Allereerst werd het rechtssysteem in stelling gebracht. In mei werden beschuldigingen uit 2018 over ongepast gedrag bij Tesla en SpaceX weer opgewarmd.4 Dit leidde tot een vloedgolf aan extra onderzoeken en ‘onthullingen’ over de werkcultuur bij Elon’s bedrijven en uiteraard tot een grote rechtszaak.5 Toezichthouders intensiveerden ook hun langlopende onderzoeken naar de veiligheid van Tesla-auto’s, waardoor de herintroductie tot juni werd vertraagd.6 In deze maand werden Musk en zijn bedrijven ook aangeklaagd voor $258 miljard zogenaamd vanwege Dogecoin.7 

Dan waren er natuurlijk ook de negatieve verhalen over hem in de media.8 In mei werd bekend dat hij een stewardess die hij in 2016 blijkbaar had begeerd, zwijggeld had betaald. In diezelfde maand degradeerde de beurs Tesla in een deugdocument dat bekend staat als de Groene Lijst of de ESG-ratings.

Elon werd ook geraakt daar waar het pijn doet, namelijk privé. In juni vroeg een van zijn kinderen naamsverandering aan – van Xavier Musk naar Vivian Wilson. Zowel de naam als het geslacht dat het kind eerder met Musk deelde werden afgeserveerd en het kind kondigde aan niets meer met papa te maken te willen hebben. Dat familieconflict ontstond beslist al lang vóór april, maar de timing en de felheid van de publieke verklaring zijn op zijn zachtst gezegd verdacht. Men kan zich afvragen wie dat kind de laatste maanden heeft opgehitst. De woede van de media gericht op Elon zal hieraan bijgedragen hebben. 

Kortom, de jacht is geopend alsmede het zoeken naar de zwakke plekken, waar die zich ook mogen bevinden.

Hoe reageert de markt? Op 4 april was de koers van Tesla $1145 per aandeel, maar die was begin augustus gezakt naar ongeveer $730  per aandeel (daarna is trouwens dat aandeel in stukken gedeeld, dus de prijs is lastiger te vergelijken). Dit komt neer op een daling van bijna $400 miljard in marktwaarde. Elon lijkt dus al een hoge prijs te hebben betaald voor zijn daad van rebellie. Nu hij zijn bereidheid heeft laten zien om zich tegen de elites te organiseren, zullen de bloedhonden hem op alle mogelijke manieren blijven achtervolgen.

Als het waar is dat zijn tegenstanders het zich niet kunnen veroorloven om hem er ongeschonden mee weg te laten komen dat hij een opstand heeft aangekondigd, dan kan Elon nu niet meer echt weglopen voor de strijd. Als hij dat doet, zal hij gewoon verscheurd worden. Daarom moet Elon aan het spel blijven meedoen en vasthouden aan de strijd voor vrije meningsuiting die hij heeft ontketend.

Getuige voor de verdediging: zeker, hij kan weglopen, en dat is precies wat hij doet

Miljardairs grossieren in rechtszaken en beschuldigingen zoals honden vlooien hebben. De gebeurtenissen van de laatste maanden zijn waarschijnlijk niets bijzonders in het leven van Elon Musk: als zijn bedrijf en/of persoon niet met vernietiging bedreigd zijn, is het een saaie maand geweest. 

Hij is niet de rijkste man ter wereld geworden zonder te weten hoe hij het politieke spel moet spelen, en hij heeft zijn belangen veilig gesteld met genoeg solide investeringen. Zo is hij gelieerd met partijen binnen de wereld van de elite die met hem zullen en willen blijven samenwerken om op die manier weerstand te bieden aan andere partijen die hem vrezen.

In juni onthulde Elon Musk bijvoorbeeld openlijk dat hij Republikeins stemde en fan is van Ron DeSantis, wat betekent dat zijn loyaliteit is veranderd van Democratisch naar Republikeins.9 Het is cruciaal dat hij openlijk op één lijn zit met één van de grote partijen, waardoor hij politieke bescherming geniet. Als hij te veel wordt tegengewerkt in Californië, kan hij dreigen om zijn fabrieken naar Florida te verplaatsen waar hij beschermd wordt door DeSantis. Hierdoor worden de politieke elites in Californië bijna gedwongen om hem te helpen met zijn huidige juridische en regelgevingsproblemen, zelfs al haten ze de man.

Musk is ook al lange tijd een speler in de netwerken van de elite die betrokken zijn bij de Amerikaanse financiële regulering, zoals blijkt uit de acceptatie van cryptogeld door de Federal Reserve begin 2022.10 Het waarom staat open voor discussie maar onze lezing van deze situatie begint met de erkenning dat de cryptomarkt in essentie werkt als een soort gokbelasting voor mensen die speculeren in digitale activa terwijl het echte geld wordt verdiend aan de transactiekosten die gepaard gaan met koop en verkoop, een zwendel die perfect wordt uitgelegd in de beroemde film The Wolf of Wall Street.11 

Via PayPal en Dogecoin profiteert Elon van de hordes sukkels die denken te weten wanneer en in welke richting cryptowaarden zich zullen bewegen, en hun digitale activa overeenkomstig kopen en verkopen. Elke keer dat iemand zich in of uit de cryptomarkten beweegt, betaalt hij een onkostenvergoeding van ergens tussen 0,5% en 4% (de transactiekosten die door bitcoin-miners worden betaald zijn minimaal, wat misschien door voorstanders wordt rondgebazuind, maar de essentie mist: PayPal zelf legt uit dat het 0,5% rekent per cryptotransactie, slechts één van haar transactiekosten).12 

Deze platforms in cryptoland, zoals in veel handelsmarkten, drijven hierop, en dit verklaart ook wie de rekening betaalt voor de advertenties die we allemaal hebben gezien om gokkers aan te sporen om mee te doen aan het spel. Elon Musk is de slimme jongen die geld verdient aan die hoopvolle gokkers. 

En dat niet alleen, de Amerikaanse Belastingdienst lijkt hem te helpen. We denken dat het heel waarschijnlijk is dat deze “Feds’’ erachter kwamen dat gokkers over de hele wereld geld verloren aan een Amerikaan via hun cryptohandelsactiviteiten en dat ze dat binnenstromen van geld naar de VS wel fijn vonden en het dus lieten gaan. Dit verbond hen enigszins met Musk. 

Nu de cryptomarkt verzwakt is, zal die liefdesrelatie wel wat afkoelen, maar de basisdeal is er nog steeds: de word-snel-rijk-gokkers van de wereld zullen nog steeds geld verliezen aan de VS via hun cryptogokken, en zolang die wereldwijde belastingheffing doorgaat, zelfs tegen een verlaagd tarief, zal Elon enige bescherming hebben van de Federal Reserve.

Misschien nog belangrijker dan zijn connecties met de Republikeinen en de haute finance, is het feit dat Elon Musk zich geliefd gemaakt heeft in Amerikaanse militaire kringen, met name door Oekraïne een groot aantal Starlink-discs te sturen waarmee ze veiliger kunnen communiceren en dingen op afstand kunnen besturen. 

Het Amerikaanse veiligheidsapparaat zal die productieve relatie in stand willen houden, en zal zich ook niet echt druk maken over de bedreiging die vrije meningsuiting op Twitter vormt voor Big Pharma of voor enkele van de huidige politici: zij zouden dit slechts zien als een interne ruzie tussen verschillende bondgenoten van het veiligheidsapparaat.

In feite heeft het veiligheidsapparaat een natuurlijke reden om alles te vermijden wat de VS duidelijk verzwakt, zoals lockdowns, dus zal het sowieso een natuurlijke affiniteit hebben met Elon’s houding.

Ja, men kan stellen dat de jacht op Elon is geopend en dat de jachthonden niet zullen worden teruggefloten, omdat openlijke rebellie moet worden bestraft, zodat hij het niet opnieuw zal proberen en om anderen te ontmoedigen om zijn voorbeeld te volgen. Maar Elon heeft al heel wat bedreigingen met succes doorstaan en lijkt veel nieuwe politieke allianties te hebben gesloten die hem kunnen helpen om het hoofd boven water te houden bij bedreigingen zoals die waarmee hij nu wordt geconfronteerd. Als hij zich nu gedeisd houdt, zal het hem uiteindelijk worden vergeven.

De uitspraak

We weten gewoon niet welke van de twee bovenstaande voorstellingen meer klopt. Helaas is toppolitiek tegenwoordig een spel voor ingewijden met zoveel opzettelijke ‘dismisinfoganda’13 wat ons, het gewone volk, via de ether overspoelt, dat we op geen enkele manier kunnen weten of de messen nog steeds geslepen worden voor Elon en of hij zijn strijd dus moet voortzetten of niet. Alleen de tijd zal ons leren waar liefde en waarheid in deze zaak liggen.

 


Bronvermeldingen

1. Elon Musk summoned to Commons showdown: Billionaire faces grilling on ‘pervasive’ culture | Politics | News | Express.co.uk

2. Elon Musk Has Secured $46.5 Billion In Financing For Twitter Bid, Considers Tender Offer (forbes.com)

3. How investment banks helped Elon Musk buy Twitter…

4. SpaceX and Tesla Workers Are Still Raising Sexual Harassment Issues

5. Elon Musk Hit With Tesla Investor Suit Over ‘Toxic’ Work Culture – Bloomberg

6. Tesla investigation deepens after more than a dozen US ‘Autopilot’ crashes | Tesla | The Guardian

7. https://www.forbes.com/sites/brianbushard/2022/06/16/elon-musk-spacex-and-tesla-sued-for-258-billion-in-alleged-dogecoin-pyramid-scheme/

8. https://unherd.com/thepost/teslas-golden-moment-is-over/

9. https://www.gizmodo.com.au/2022/06/elon-musk-claims-he-voted-republican-for-the-first-time-on-tuesday/

10. https://cointelegraph.com/magazine/2022/01/31/the-fed-endorses-cryptocurrency

11. https://www.youtube.com/watch?v=idOQXlHVrQE

12. https://www.paypal.com/uk/webapps/mpp/ua/cryptocurrencies-tnc

13. https://www.aier.org/article/dismisinfoganda/

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief