Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

De Schandvlek van België

Door Carine Knapen

 

Dit artikel verscheen eerder op X.

Niet op het nieuws in Vlaanderen. Wel in Wallonië.

JT RTBF (La Une) 22.01.2024:
In Esneux zijn vrijwel alle woningen die door de overstromingen van 15 juli 2021 vernield zijn, onteigend en door de overheid opgekocht. 3% van de bewoners weigert echter om hun woning te verkopen. Hun woning is onteigend, ze wonen er al meer dan 3 jaar niet meer maar willen geen afstand doen van hun eigendom omdat ze niet de waarde voor de schade ontvangen maar de waarde na de schade die veel lager is. Zij zullen nu voor de rechter moeten verschijnen.”

Ik heb eertijds voorspeld dat dit zou gebeuren.

Achtergrond: Vzw [Vereniging zonder winstoogmerk, in Nederland Stichting, red.] Hands For Freedom heeft na de overstromingen in de Ardennen, gedurende 6 weken, onafgebroken, met zo’n 120 vrijwilligers noodhulpacties opgezet die door een aantal teams tot in november 2022 zijn voortgezet. Wij hebben de verschrikkingen vanop de eerste rij meegemaakt en het leed van 40.000 gezinnen die alles verloren waren en door de overheid in de steek zijn gelaten, proberen te verlichten. Dankzij giften van bedrijven – waaronder Colruyt – en veel particulieren hebben we voor ongeveer 300.000 euro hulpgoederen kunnen uitdelen en ook veel (dons)dekens, lakens, kleren, werkkledij, meubels en elektro kunnen schenken.

Begin augustus 2021 heb ik op FB verslag uitgebracht van het hele gebeuren. U kan hieronder de belangrijkste fragmenten lezen:

De valleien van de Ardennen. Door iedereen gekend voor haar prachtige natuur en pittoreske dorpjes langs de Vesder, de Ourthe en de zijrivieren zijn niet meer. Het lijkt alsof 1000 bommenwerpers hun lading gelost hebben. Het zijn echter geen bommen. Het is water, de verwoestende kracht van water die aan hoge snelheid door de dorpen is geraasd en alles op haar pad heeft meegesleurd en vernietigd.

De KUL [Katholieke Universiteit Leuven, red.] heeft op 19.07.2021 een rapport gepubliceerd waarin zij berekend heeft hoeveel m3 water er tussen 14 en 15 juli 2021 door de vallei is gestroomd. Bij optelling van de regenval in de vallei met het regenwater dat van de hoger gelegen gedeelten naar de vallei is gestroomd (waaronder bijvoorbeeld Jalhay waar op 2 dagen tijd 274 liter/m2 neerslag gemeten is, maar onbeschadigd is gebleven), is er dixit de KUL een waterverplaatsing geweest van 5 miljoen m3. De rivieren zouden dus hoe dan ook buiten hun oevers zijn getreden en overstromingen hebben veroorzaakt zoals we in Belgisch en Nederlands Limburg hebben gezien.

Evenwel … Op 15 juli 2021 rond 17 uur – en dus op een tijdstip dat er al overstromingen waren – heeft de stuwdam van Eupen haar sluizen volledig open gezet omdat het stuwmeer naar verluidt te vol was en de dam onder druk stond, waardoor er – bijkomend – op 1 uur tijd, met een ongelooflijke kracht 7,3 miljoen m3 extra water door de vallei is gejaagd. De totale waterverplaatsing bedraagt alzo op zeer korte tijd 12,3 miljoen m3.

Dit zie je heel duidelijk op locatie. Hoe dichter bij de stuwdam, hoe groter de schade. Het spoor van vernieling dat het kolkende water veroorzaakt heeft, tart alle verbeelding. Gevels van huizen en zelfs volledige huizen zijn weg gerukt door het water, straten zijn weggespoeld, er zijn overal zinkgaten, dikke bomen zijn afgeknakt alsof het lucifers zijn of volledig ontworteld en een eind meegesleurd door de rivier, net zoals duizenden auto’s, wandelbruggen, containers … Sommige dorpen zijn hierdoor moeilijk bereikbaar. We moeten vaak rechtsomkeer maken en een andere route zoeken, omdat een deel van de baan weggespoeld is of een brug te zwaar beschadigd.

Alle inwoners verklaren hetzelfde: op 15 juli 2021 tussen 11u en 13u stond bij iedereen de kelder onder water. Ze belden massaal naar de hulpdiensten, maar kregen geen gehoor wegens overbelasting van de lijnen. Ze zijn niet verwittigd geworden van wat op komst was. Niet van de heftige regenval die al een week voordien voorspeld was door EFAS [European Flood Awareness System, red.] en ook niet van het openzetten van de sluizen in Eupen. Ze zijn letterlijk overvallen door het kolkende water. Een half uur na het openzetten van de sluizen, stond het water in alle dorpen en gemeenten tot in Chenée Bas (Luik) 3 meter hoog. Deze gemeente ligt in vogelvlucht ca. 40 km van Eupen.

Bij elk huis beukte het water in op hun voordeur en ramen – die door de kracht letterlijk uit mekaar spatten – en stroomde het water langs achter terug naar buiten terwijl de volledige huisraad, muren en binnendeuren meegesleurd werden. In Limbourg (vlak bij de stuwdam) wisten de mensen niet wat hun overkwam. Het water stroomde zo snel en met zoveel kracht dat zij na een paar minuten al tot hun middel in het sterk stromend water stonden en letterlijk tegen de stroming hebben moeten vechten om de trap naar boven te bereiken en hun hachje te redden. Het is enkel dankzij hun overlevingsinstinct en juiste reflexen dat ze het nog kunnen navertellen. Voor 41 mensen was het echter te laat…

In elk huis of wat daar nog van overblijft, zie je goed tot waar het water heeft gestaan. Maakt niet uit of je in Chenée Bas, Vaux sous Chèvremont, Chaudfontaine, La Brouck, Trooz, Nessonvaux, Goffontaine, Prayon, Pepinster, Verviers, Dolhain, Limbourg, of langs de zijde van de Ourthe Tilff, Hony, Méry, Esneux … Het is overal hetzelfde.

Had het anders gekund ? Ik denk het wel. In de buurt zijn nog twee andere stuwdammen die beheerd worden door Engie Electrabel. Zij hadden hun sluizen al enkele dagen eerder een beetje open gezet om het water in het stuwmeer te laten wegvloeien. In die regio zijn door de regenval ook overstromingen geweest maar deze zijn in niets te vergelijken met de verwoestende schade die veroorzaakt is langs de Vesder en de Ourthe.

Er speelt zich een drama af in de Ardennen maar dat is geen reden om het reces van de ministers en de Kamer op te schorten. Ze zijn met verlof en blijven met verlof. Er circuleren op socialmedia leuke vakantiekiekjes van onder meer ene Connor die het erg naar zijn zin heeft in Marbella. Ook andere politici laten ons via socialmedia meegenieten van hun welverdiende vakantie. Een kamerlid heeft vorige week een verzoek ingediend om alle ministers terug te roepen omwille van het drama dat zich in de Ardennen afspeelt. Het is geweigerd. De zaak is op de agenda geplaatst op … 30 september 2021.

Gelukkig zijn er ontzettend veel burgerinitiatieven. Duizenden burgervrijwilligers circuleren elke dag in de regio voor hulp.

In het getroffen gebied liggen alle straten nog vol met torenhoog puin en steenafval van zwaar beschadigde woningen. Hele wijken zijn onbewoonbaar verklaard en ondertussen al afgebroken. Sommige wijken staan op instorten en zijn verboden terrein verklaard. Het zal nog maanden duren vooraleer al het puin geruimd is. Het is zodanig veel dat het niet in een handomdraai kan geruimd worden. De vermalingsbedrijven zijn zwaar overbelast.

De meerderheid van de vernielde woningen zullen wellicht onteigend worden of voor een habbekrats opgekocht door de overheid of projectontwikkelaars, waardoor alle schadelijdende gezinnen niet alleen hun hele hebben en houden kwijt zijn, maar ook alle investeringen die ze gedurende alle voorgaande jaren hebben gedaan.

De politiek zal verantwoording moeten afleggen over haar faalbeleid in dezen, zowel federaal als regionaal. Er bestaat een federaal en een regionaal rampenplan. Waarom is het niet geactiveerd geworden? Waarom worden de burgers in de getroffen regio letterlijk in de steek gelaten? Waarom onderneemt de Waalse regering niets om de noodlijdenden te helpen?
België schenkt jaarlijks ettelijke honderden miljoenen van ons belastinggeld voor hulp aan het buitenland. Gebeurt er ergens in de wereld een vergelijkbare ramp, staat Be-Fast er binnen de 48 uur. Waarom kan dit niet in eigen land?

Beschamend. Een zwarte vlek in de Belgische geschiedenis….

Meld je aan voor de nieuwsbrief