Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Fauci wijst mondkapjes-review Cochrane af

Voormalig hoofd medisch adviseur van de Amerikaanse president Anthony Fauci werd afgelopen weekend ondervraagd door CNN-verslaggever Michael Smerconish, over de vraag of mondkapjes de verspreiding van COVID-19 kunnen tegengaan.

Er bestaat geen twijfel over dat mondkapjes werken,” zei Fauci.

Verschillende onderzoeken geven verschillende percentages van het voordeel van het dragen ervan, maar er is geen twijfel dat de bewijskracht van de onderzoeken … het voordeel van het dragen van mondkapjes aangeeft,” voegde hij eraan toe.

Smerconish bracht de Cochrane-review uit 2023 ter sprake, die geen bewijs vond dat fysieke interventies zoals mondkapjes virale overdracht in de gemeenschap kunnen stoppen. Hij haalde mijn interview met hoofdauteur van het onderzoek Tom Jefferson aan, die bevestigde: “Er is gewoon geen bewijs dat ze [mondkapjes] enig verschil maken. Punt uit.”

Fauci antwoordde: “Ja, maar er zijn andere onderzoeken” die benadrukken dat mondkapjes op een individuele basis werken.

“Als je het hebt over het effect op de epidemie of de pandemie als geheel, zijn de gegevens minder sterk… maar als je het hebt over een individuele basis, iemand die zichzelf beschermt, of zich beschermt tegen het verspreiden naar anderen, is er geen twijfel dat er veel onderzoeken zijn die aantonen dat er een voordeel is,” zei Fauci.

Professor Tom Jefferson, die zegt dat hij de Cochrane-review zal bijwerken als er nieuw bewijsmateriaal beschikbaar komt, heeft gereageerd op de opmerkingen van Fauci.

Dus Fauci zegt dat maskers werken voor individuen, maar niet op bevolkingsniveau? Dat klopt gewoon niet,” zei Jefferson.

En hij zegt dat er ‘andere studies’ zijn…maar welke studies? Hij noemt ze niet, dus ik kan zijn opmerkingen niet interpreteren zonder te weten waar hij naar verwijst,” voegde hij eraan toe.

Jefferson legt uit dat het hele doel van de Cochrane-review is om systematisch alle beschikbare gerandomiseerde gegevens over fysieke interventies, zoals mondkapjes, door te nemen en te bepalen wat nuttig is en wat niet.

Sinds 2011 bevat het Cochrane-review alleen gerandomiseerde onderzoeken om vertekening door verstorende factoren te minimaliseren.

“Het kan zijn dat Fauci zich baseert op waardeloze studies,” zei Jefferson. “Veel daarvan zijn observationeel, sommige zijn cross-sectioneel, en sommige maken gebruik van modellering. Dat is geen sterk bewijs.”

“Zodra we zulke studies van lage kwaliteit uit de review hadden verwijderd, concludeerden we dat er geen bewijs is dat mondkapjes de overdracht verminderden,” voegde hij eraan toe.

Het probleem met Fauci is dat zijn verhaal is veranderd.

Aanvankelijk zei Fauci dat mondkapjes niet effectief en onnodig waren. In maart 2020 zei hij tegen 60 Minutes [CBS nieuwsshow, red.]: “Op dit moment zouden mensen in de Verenigde Staten niet met mondkapjes moeten rondlopen.”

Maar een paar weken later maakte hij een ommezwaai en begon hij uitgebreid gebruik van mondkapjes aan te bevelen.

Fauci verdedigde zijn ommekeer door te zeggen: “Als de feiten veranderen, verander ik van gedachten.”

Jefferson reageerde: “Welke feiten zijn er veranderd? Er zijn geen gerandomiseerde studies, geen nieuwe bewijzen die zijn ommezwaai rechtvaardigen. Dat is gewoon niet waar.”

Sindsdien is Fauci onvermurwbaar van mening dat mondkapjes niet alleen voorkomen dat mensen anderen besmetten, maar ook de drager beschermen.

Fauci pleitte voor het gebruik van stoffen mondkapjes en moedigde zelfs dubbele mondkapjes aan zonder bewijs hiervoor.

“Als je er nog een laag overheen legt, is het logisch dat het effectiever is”, zei Fauci tegen NBC News.

“Wat Fauci niet begrijpt, is dat stoffen en chirurgische mondkapjes virussen niet kunnen tegenhouden omdat virussen te klein zijn en er toch doorheen komen,” zei Jefferson.

Hij betreurt het dat publieke figuren hebben geprobeerd om de Cochrane-review te ondermijnen, ondanks dat het de gouden standaard van bewijs is.

Columniste Zeynep Tufekci schreef een artikel in de New York Times met de titel “Here’s Why the Science Is Clear That Masks Work”, waarin wordt beweerd dat het onderzoek naar mondkapjes van Cochrane het publiek heeft misleid.

De hoofdredacteur van Cochrane, Karla Soares-Weiser, gaf toe aan de druk en “verontschuldigde zich” voor de formulering van de vereenvoudigde samenvatting van de review omdat deze “vatbaar was voor verkeerde interpretatie” en mogelijk heeft geleid tot “onnauwkeurige en misleidende” beweringen.

En voormalig CDC-directeur Rochelle Walensky misleidde het Congres nadat ze had beweerd dat de Cochrane review was “ingetrokken”, wat overduidelijk onjuist was.

Zoals het er nu voor staat, zal het Cochrane-rapport onderwerp blijven van aanvallen, omdat het een belangrijke hindernis vormt voor het implementeren van een mondkapjesbeleid. Jefferson zegt niet te weten waarom mensen de feiten negeren.

Zou het onderdeel kunnen zijn van deze hele agenda om het gedrag van mensen te controleren? Misschien…,” speculeerde hij.

“Wat ik wel weet,” zei Jefferson, “is dat Fauci in de positie was om een test te doen. Hij had twee regio’s kunnen randomiseren om wel of geen mondkapjes te dragen. Maar dat deed hij niet en dat is onvergeeflijk.”

Fauci, die bijna 40 jaar lang de topspecialist infectieziekten van de federale overheid was, trad in december 2022 af en is nu hoogleraar aan de afdeling Geneeskunde van Georgetown University, in de divisie Infectieziekten.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief