Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Help! Koken op gas is dodelijk

TNO: Koken op gas vervuilt de lucht in huis meer dan gedacht.

Door Willem Engel

Dit artikel verscheen eerder op X.

Onlangs verscheen in de mainstream media nevenstaand bericht.

Oh wacht, het is een advertorial van de EU. Er wordt een groot internationaal onderzoek aangehaald?
Het blijkt te gaan om een veldonderzoek van TNO onder 247 huishoudens – inderdaad enorm – en maar liefst 2 weken lang! Dat is gedegen werk, petje af.

Het lijkt weer erg op een multivariabele analyse: zoek het grootste verschil, dan hangen we daar het negatieve effect aan. De uitkomst stond namelijk al vast, koken op gas is slecht. We moeten immers van het gas af en het klimaatverhaal werkt niet echt. Dan maar een onderzoek om mensen persoonlijk te motiveren.

De CO-meting (koolmonoxide) bleek positiever dan verwacht. De eerste poging mislukte dus. Koolmonoxide is bij bepaalde grenswaarden namelijk wel giftig.

De tweede poging betrof fijnstof (PM2,5). Ook hiermee zijn mensen goed bang gemaakt, ondanks dat het een broodjeaapverhaal is. Helaas toonde het onderzoek ook hier geen verschil aan, want fijnstof vormt zich in de pan. Geen winst dus voor elektrisch koken ten opzichte van koken op gas.

Dan de derde poging(zure regen was niet bruikbaar in deze): we gaan stikstofoxide bekijken. Dat ontstaat namelijk bij verbranding bij hoge temperaturen. Ja, raak! Er vindt geen verbranding plaats bij elektrisch, maar wel bij gas, een significant verschil dus.
In het betreffende artikel worden de meetwaarden echter niet genoemd. Dan maar even het TNO-onderzoek erbij. Wat vooral opvalt is de correlatie waarvan wordt aangenomen dat er een causatie is tussen het koken op gas/luchtvervuiling en astma.

De studie “Cooking with gas: the invisible effects on health, an Italian case study” is gedaan voor de European Public Health Alliance…  Natuurlijk wordt ook de WHO er weer bij betrokken. Door de grens te verleggen gaat de kwaliteit relatief achteruit, in werkelijkheid natuurlijk niet. De waarden in de “WHO Global Air Quality Guidelines” zijn met 75% verlaagd, dan kan je namelijk makkelijker alarm slaan.

Net als bij COVID-19 is de oplossing opmerkelijk simpel, namelijk gewoon ventileren, iets wat al duizenden jaren standaardgebruik is. De oplossing voor eventuele schadelijke stoffen bij het koken is dan ook een open raam of een afzuigkap met afvoer naar buiten.

Maar dat zou het probleem oplossen, dus de focus moet op een andere ‘oplossing’, namelijk van het gas af. Dat was de ideologische oplossing waar het onderzoek voor werd gedaan. Dus net als bij COVID-19, waar het contact gemeden moest worden en de gekste maatregelen werden gebruikt met als eigenlijk doel om ons gedrag aan te passen, zien we hier weer dezelfde problem-reaction-solution.

Deze pseudowetenschappelijke exercitie laat vooral zien:

  • de plooibaarheid van de wetenschap;
  • de overkoepelende ideologie van One Health;
  • de focus op gemodelleerde problemen om van correlaties gewenste causaties te maken;
  • de persoonlijke offers die gebracht moeten worden;
  • de koppeling tussen gezondheid en klimaat;
  • de focus op kinderen als psychologisch chantage middel.

Piet Jacobs doet de TNO-arm van dit bedrog. Dit artikel heet letterlijk manifest, het is een ideologie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief