Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Social media managers op dezelfde NATO-opleiding getraind

De social media managers, die door alle grote sociale netwerken worden ingehuurd, zijn allemaal op dezelfde NATO-opleiding getraind

Dit artikel is eerder geplaatst op de zaplog van Patrick Savalle.

 

De afdeling oorlogsstudies van het King’s College in Londen, die bemand wordt door militaire officieren van de NAVO en voormalige ministers van de regering en berucht is voor het opleiden van de beste spionnen van het Westen, levert ook de arbeidskrachten voor veel van de grootste sociale mediabedrijven. Hiertoe behoren Facebook, TikTok, Google en Twitter.

Een MintPress-studie van professionele databases en werkgelegenheidswebsites onthult een breed netwerk van War Studies-alumni die veel van de meest invloedrijke banen in de media bekleden, het vormt een stil leger van individuen die invloed hebben op wat de wereld ziet (en niet ziet) in haar sociale mediafeeds.

 

SPY SCHOOL

Het Department of War Studies, gevestigd in een imposant gebouw aan de oever van de Theems in het centrum van Londen, bevindt zich in het hart van het Britse establishment. Tot de huidige staf behoren de voormalige secretaris-generaal van de NAVO, de voormalige Britse minister van Defensie en een groot aantal militaire officieren van de NAVO en NAVO-gelieerde landen.

Het is ook een geliefd oefenterrein voor de geheime diensten. In een door de CIA gepubliceerd rapport uit 2009 wordt beschreven hoe voordelig het is om “universiteiten te gebruiken als middel om inlichtingen op te leiden,” en wordt geschreven dat “blootstelling aan een academische omgeving, zoals het Department of War Studies aan het King’s College London, verscheidene elementen kan toevoegen die binnen het overheidssysteem moeilijker te verschaffen zijn,” waarbij ook wordt vermeld dat de faculteit van het departement “uitgebreide en goed afgeronde inlichtingenervaring” heeft. 

In 2013 hield toenmalig minister van Defensie en voormalig CIA-directeur Leon Panetta een toespraak op de afdeling. “Ik heb grote waardering voor het werk dat jullie doen om onze toekomstige leiders op het gebied van nationale veiligheid op te leiden en te trainen, en velen van hen zitten in dit publiek”, zei hij en voegde eraan toe dat uitbreiding naar technologie, surveillance en cyberoorlogsvoering van cruciaal belang was.

Vorig jaar heeft MintPress de banden van het departement met de inlichtingendiensten grondiger onderzocht.

Bovendien heeft de universiteit vrijelijk toegegeven een aantal geheime financieringsovereenkomsten te hebben gesloten met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie. De universiteit heeft echter geweigerd om over deze contracten uit te weiden en heeft aan het onderzoekscentrum Declassified U.K. verteld dat dit de nationale veiligheid zou kunnen ondermijnen.

Terwijl het Department of War Studies een sleutelrol speelt in het voortbrengen van de Westerse inlichtingendiensten, leidt het ook veel van ’s werelds beste journalisten op, evenals social media managers, wier taak het is ons te beschermen tegen de verkeerde informatie, die door de anderen wordt verspreid. Als zodanig is het een centraal onderdeel van de nieuwe hightech informatieoorlog die tussen Rusland en het Westen wordt gevoerd, waarin de nationale veiligheidsstaat steeds meer controle krijgt over de communicatiemiddelen onder het mom van bescherming tegen het Kremlin.

A School for Spooks: de afdeling van de universiteit van Londen die NAVO-spionnen produceert

Alan Macleod onthult de diepe banden tussen de Britse veiligheidsstaat en het Department of War Studies van King’s College London.

 

FACEBOOK

Het departement telt ongeveer 1000 studenten, van wie er velen zijn doorgestroomd naar de top van militaire commandanten, chefs van inlichtingendiensten en regeringsfunctionarissen, zowel in het Westen als in uiteenlopende landen als Jordanië, Nigeria en Singapore. Maar steeds vaker vinden afgestudeerden van War Studies werk bij de invloedrijkste media aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, en in Silicon Valley.

Een van de belangrijkste sociale-mediabedrijven waar afgestudeerden van War Studies een aanzienlijke invloed hebben, is Facebook (nu bekend onder de naam Meta). Mark Smith bijvoorbeeld, die op hoog niveau bij de Britse regering werkte, volgde een masteropleiding aan de afdeling en rondde die in 2009 af. Tussen 2007 en 2017 werkte hij voor het ministerie van Defensie, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het nationale veiligheidssecretariaat. Volgens zijn eigen LinkedIn-profiel werd hij drie keer overzees ingezet als politiek adviseur van militaire topcommandanten van de NAVO en was hij een sleutelfiguur in het uitstippelen van antwoorden op ISIS en andere terreurgroepen, en werkte hij aan het antwoord van het ministerie van Defensie op de Schotse onafhankelijkheidskwestie.

In 2017 stapte Smith rechtstreeks van de regering over naar Meta, waar hij nu de Global Director of Global Content Management is, waardoor hij aanzienlijke macht heeft om te dicteren wat is toegestaan en wat wordt gecensureerd van ’s werelds grootste nieuws- en mediaplatform.

Facebooks Global Director of Strategic Response is ook een voormalig student Oorlogsstudies. Na haar afstuderen werkte Caitlin Baker aan contraterrorismebeleid voor het Midden-Oosten in het Office of the Secretary of Defense in Washington en als directeur voor Jordanië en Libanon bij de National Security Council in het Witte Huis. Tussen 2015 en 2017 was ze ook VP Joe Biden’s beleidsadviseur voor het Midden-Oosten. In deze periode breidde de regering haar drone-programma snel uit en kwam tot het bombarderen van zeven landen tegelijk.

In oktober 2017 stapte Baker naadloos over van het kantoor van de minister van Defensie naar het strategisch responsteam van Facebook, waar ze opklom tot een wereldwijde directeur. Het strategic response team beslist hoe Facebook zal reageren op wereldwijde gebeurtenissen zoals verkiezingen, oorlogen en staatsgrepen, en bepaalt welke inhoud toelaatbaar zal zijn en welke standpunten zullen worden verboden of onderdrukt.

Er zijn nog veel meer afgestudeerden van War Studies in invloedrijke functies bij Facebook, waaronder:

  • Louis Babington-Reynolds, Public Policy Manager voor Gevaarlijke Organisaties;
  • Monica Thurmond Allen, directeur van openbaar beleid voor campagnes en programma’s;
  • Claire Akkaoui, hoofd inlichtingen voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika;
  • Olivia Minor, inlichtingenanalist voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika;
  • Évia Orlando, projectmanager dreigend risico;
  • Fiona Moodie, hoofd procesvoering regelgeving;
  • Dane Roth, Design Program Manager;
  • Kettianne Cadet, Programmamanager, Menservaring.

Hoewel dit zeker niet wil zeggen dat alle genoemde personen overheidsfabrieken zijn, of zelfs dat ze allesbehalve modelwerknemers zijn, komt deze verbinding wel op een moment dat Facebook zich snel is gaan verweven met de nationale veiligheidsstaat. In 2018 kondigde het bedrijf aan dat het, in een poging om nepnieuws te bestrijden, ging samenwerken met de denktank van de NAVO, de Atlantic Council, in een deal die de laatste aanzienlijke invloed gaf op de inhoud van het platform. Vandaag de dag is het hoofd van de inlichtingendienst van Facebook de voormalige persvoorlichter van de NAVO. En een vorige maand gepubliceerde studie van MintPress beschrijft hoe het bedrijf tientallen voormalige CIA-functionarissen heeft ingehuurd, van wie velen nu de meest politiek gevoelige posities in het bedrijf bekleden en bepalen wat miljarden gebruikers dagelijks te zien krijgen.

Maak kennis met de ex-CIA-agenten die het inhoudsbeleid van Facebook bepalen

Facebook heeft tientallen individuen van de CIA gerekruteerd in zeer politieke sectoren zoals vertrouwen, veiligheid en inhoudsmoderatie.

 

TIKTOK

Alumni van War Studies bekleden of bekleden ook verschillende invloedrijke posities op het videoplatform TikTok. Het gaat onder meer om Haniyyah Rahman-Shepherd, een inlichtingenanalist die werkt aan het opsporen van bedreigingen en het identificeren van haatzaaiende taal, extremisme en mis- en desinformatie; Michelle Caley, leider contentstrategie; Manish Gohil, een voormalig risicoanalist voor TikTok; Alexandra Dinca, hoofd onderzoeken; Jeanne Sun, programmamanager veiligheid; en Tom Dudley, hoofd fysieke beveiliging.

Scott O’Brien werkte ondertussen voor zowel Facebook als TikTok, eerst als inlichtingenanalist voor Facebook, waar hij zich specialiseerde in “mensenrechtenonderzoeken” in “risicolanden”, volgens zijn LinkedIn. Hij is nu een “influence operations intelligence and discovery analyst” bij TikTok. Daarvoor werkte hij voor de beruchte inlichtingendienst Pinkerton.

TikTok heeft de afgelopen tijd veel aandacht van de overheid gekregen. Van de dreigementen van de regering Trump om het platform helemaal te verbieden tot het nieuws dat president Biden TikTok-sterren informeerde over hoe ze de oorlog in Oekraïne moesten verslaan, heeft de Amerikaanse regering, zo lijkt het, een draai van 180 graden gemaakt in de bejegening van de app. Dit gebeurde op hetzelfde moment dat het bedrijf een groot aantal staatsambtenaren in sleutelposities begon aan te nemen, waaronder personen van de NAVO, het Witte Huis en de CIA. Een onderzoek van MintPress waarin dit alles werd beschreven als een “NATO naar TikTok-pijplijn.”

De NAVO naar TikTok-pijplijn: waarom heeft TikTok zoveel nationale veiligheidsagenten in dienst?

Hoe kon TikTok ontsnappen aan de woede van de Amerikaanse regering? Door zijn personeel te bevoorraden met personeel van de NAVO en de Nationale Veiligheid, volgens een nieuw onderzoek door Alan Macleod.

 

TWITTER EN GOOGLE

Twitter heeft verhoudingsgewijs minder oorlogsstudies-alumni. Maar sommigen hebben belangrijke posities. Global Program Manager Sean Ryan beschrijft zijn rol bijvoorbeeld als “het leiden van een wereldwijd programmateam dat zorgt voor een holistisch begrip van het dynamische risico- en bedreigingslandschap van Twitter, terwijl hij werkt in de domeinen cyber, fysiek, informatie, platform, beleid, gezondheid en reputatie”. Hij merkt op dat zijn analyse “de besluitvorming van strategisch leiderschap informeert en tegelijkertijd belangrijk beleid in meerdere teams ondersteunt”.

De directeur van Twitter voor insiderrisico’s en onderzoeken, Bruce A., is ook een voormalig KCL’er. Bruce A. werkte 23 jaar bij de FBI, werd een toezichthoudend speciaal agent en verliet het bureau in 2020 om direct over te stappen naar Twitter.

Bruce is een van de tientallen FBI-agenten en -analisten die Twitter de afgelopen jaren heeft ingehuurd – de meesten van hen zijn geparachuteerd op politiek zeer gevoelige gebieden, zoals beveiliging, inhoudsmoderatie en vertrouwen en veiligheid, waardoor het bureau in feite aanzienlijke invloed heeft op de inhoud en de vooruitzichten van het platform.

Ook Google heeft een aantal afgestudeerden van War Studies in dienst, waaronder Asia-Pacific Information Policy Lead Jean-Jacques Sahel, Policy Advisor Grant Hurst, en Global Threat Analyst Jessica O.

Het Federal Bureau of Tweets: Twitter neemt een alarmerend aantal FBI-agenten aan

Alan Macleod onderzoekt het alarmerende aantal voormalige FBI-agenten en regeringsspionnen dat wordt ingehuurd door Twitter.

 

JOURNALISME

Voor een enkele afdeling in een hogeschool van een universiteit is het opmerkelijk welke impact het departement Oorlogsstudies ook heeft gehad op het gebied van de journalistiek. De afdeling steekt ver boven haar gewicht uit, met alumni in de meeste van ’s werelds topmedia, waaronder CNN, NBC News, The New York Times, Reuters en The Wall Street Journal, alsmede een groot aantal personen die de geledingen van de Britse staatsomroep, de BBC, bevolken. Het lijkt er inderdaad op dat als men in de journalistiek wil doorbreken, een diploma van het departement oorlogsstudies nuttiger is dan een diploma van het departement cultuur, media en creatieve industrieën van het King’s College London, de facto de school voor journalistiek.

Sommige van deze journalisten hebben hun sporen verdiend bij de onderzoeksbureaus Bellingcat en Graphika, die beide worden gefinancierd door de Amerikaanse regering en die beide twijfelachtige rapporten uitgeven waarin officiële vijandelijke naties worden gedemoniseerd. Niet minder dan zes medewerkers of medewerksters van Bellingcat – waaronder Cameron Colquhoun, Jacob Beeders, Lincoln Pigman, Aliaume Leroy, Christiaan Triebert en senior onderzoeker Nick Waters – hebben allen postdoctorale studies gevolgd bij het departement. Sterker nog, Bellingcat-oprichter Eliot Higgins kwam in 2018 bij de afdeling Oorlogsstudies als gastonderzoeker.

Graphika, ondertussen, wordt ook bovenmatig bemand door afgestudeerden van KCL Oorlogsstudies. Samen pompen deze twee groepen  gepubliceerde “inlichtingenrapporten” uit die waarschuwen voor snode acties van Rusland of andere officiële vijandelijke staten, terwijl ze in stilte worden gefinancierd door de nationale veiligheidsstaat van de VS zelf.

De beruchte Londense spionageschool die ’s werelds beste journalisten uitbroedt

Alan Macleod onderzoekt de duistere connecties tussen King’s College London en enkele van ’s werelds meest vooraanstaande journalisten.

 

STAATSGESTEUNDE NEXUS

Het Departement van Oorlogsstudies publiceert vergelijkbaar werk als Graphika. De faculteit was zelfs van cruciaal belang bij het propageren van het idee van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, en is de bron van veel van de meest verstrekkende beweringen over de invloed van Moskou in de Amerikaanse samenleving. Door de afdeling gepubliceerde rapporten beschuldigen Rusland ervan een campagne van “informatie-psychologische oorlogsvoering” te voeren en adviseren dat de militaire uitgaven moeten worden verhoogd en dat de NAVO zich opnieuw moet inzetten om Rusland tegen te gaan. Professor Thomas Rid heeft zelfs getuigd voor de Select Committee on Intelligence van de Senaat over de “duistere kunst” van de Russische inmenging en heeft WikiLeaks en journalisten van alternatieve media veroordeeld als onwetende agenten van desinformatie.

Veel van de hierboven genoemde organisaties werden ook genoemd als voorgestelde leden van een door westerse regeringen georiënteerd “tegen”-propaganda verbond dat door het EXPOSE Netwerk hoopte te worden opgericht. EXPOSE was naar verluidt een geheim, door de regering van het Verenigd Koninkrijk gefinancierd initiatief dat journalisten en overheidsfunctionarissen zou hebben samengebracht in een alliantie om het publieke debat zodanig vorm te geven dat het meer in overeenstemming zou zijn met de prioriteiten van de westerse regeringen.

Een grafiek met de leiderschapsstructuur van het EXPOSE-netwerk, gepubliceerd als onderdeel van het Lek 7 van het Integriteitsinitiatief

Dr. Neville Bolt van het Department of War Studies maakte deel uit van het voorlopige adviespanel van de organisatie, naast Graham Brookie van de Atlantic Council (de denktank van de NAVO) en Ben Nimmo, voormalig persvoorlichter van de NAVO en voormalig onderzoeksdirecteur van Graphika, en het huidige hoofd van de inlichtingendienst van Facebook. De opleidingsondersteuning zou worden verzorgd door mensen van Bellingcat.

Het afgelopen jaar heeft MintPress in detail beschreven hoe een groot deel van de publieke sfeer, van sociale media organisaties zoals Facebook, Twitter en TikTok tot grote zoekmachines zoals Google en denktanks en fact-checkingorganisaties, in stilte veel nauwer verbonden zijn met de nationale veiligheidsstaat dan op het eerste gezicht lijkt. Het Department of War Studies aan King’s College London is een belangrijk onderdeel van deze door de staat gesteunde nexus. Het is een one-stopshop voor de opleiding van veel van de spionnen, denktankmedewerkers, journalisten, en zogenaamd onafhankelijke inlichtingenonderzoekers die in de voorhoede van de nieuwe informatieoorlog hebben gestaan.

Simpel gezegd: één afdeling, bemand door voormalige en huidige militaire officieren, leidt de mensen op die het nieuws produceren (journalisten), degenen die het manipuleren (ambtenaren van inlichtingendiensten), en degenen die feit van fictie moeten scheiden en desinformatie moeten opsporen (managers van sociale media). Het is een heel systeem. En dat terwijl ze voortdurend waarschuwen voor de dreiging van (buitenlandse) door de staat gesteunde beïnvloedingsoperaties.

Voor alle duidelijkheid, Kremlin-propaganda bestaat echt, maar de reikwijdte ervan is beslist gering in vergelijking met de massale desinformatiecampagnes die door de westerse nationale veiligheidsstaat worden gelanceerd. En het Departement Oorlogsstudies is een belangrijk onderdeel van deze informatieoorlog.

Alan MacLeod is Senior Staff Writer voor MintPress News. Na het voltooien van zijn doctoraat in 2017 publiceerde hij twee boeken: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting en Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, evenals een aantal academische artikelen. Hij heeft ook bijgedragen aan FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine, en Common Dreams.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief