Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Vruchtbaarheidsproblemen

 

Door Carine Knapen

Dit artikel verscheen eerder op X

Ik woon in een gemeente met 8490 inwoners. De vaccinatiegraad is zeer hoog. 95% van de bevolking heeft minstens de eerste 2 injecties van Pfizer, Moderna of AstraZeneca genomen. Velen hebben ook de navolgende inentingen ontvangen.

Eind vorige week vertelde een van de huisartsen me met een diepe zucht dat er sinds 2021 in onze gemeente veel vruchtbaarheidsproblemen zijn en heel wat koppels er niet (meer) in slagen om een kind te verwekken. Op mijn vraag of het probleem zich bij mannen dan wel bij vrouwen voordoet, repliceerde hij: beide. Hoewel ik – gelet op de vaccinatiegraad – wist dat ik open deuren zou openstampen, heb ik toch de vraag gesteld. Zijn ze … ? Ja, ze zijn. Allemaal. Neen, geen enkele niet gevaccineerde.

Dit nieuws is bij mij blijven wringen. Ik kon het niet los laten. Ik heb al wel vaker gelezen dat er in veel landen een schrikwekkende stijging is van het aantal miskramen, doodgeboortes, overlijdens van neonatalen en ovruchtbaarheid maar als het probleem letterlijk in je eigen achtertuin zit, is het toch nog wel wat anders.

Ik heb dus mijn telefoon genomen en mijn oor te luisteren gelegd bij een aantal bevriende artsen. Hoe zit het bij hen ? Net hetzelfde …
Sommigen gaven het slechts schoorvoetend toe, anderen verklaarden hardop dat het een regelrechte ramp is.

Met de nieuw verworven kennis ben ik dan ook eens gaan kijken naar de officiële cijfers. De geboortegrafiek van Statbel toont geen noemenswaardig verschil maar dat is niet moeilijk te begrijpen wanneer men weet dat deze beperkte grafiek alle geboortes tussen 1830 en 2023 weergeeft. Uit het cijfermateriaal blijkt daarentegen wel een aanzienlijke daling. 110.403 geboortes in 2023 tegenover 117.103 geboortes in 2019 en 127.297 geboortes in 2010 (met een lagere populatie dan in 2019, respectievelijk 2010 ten opzichte van 2023). Dat zijn zo’n 7.000 tot 29.000 geboortes per jaar minder.

Volgens het planbureau is er in België een grotere vruchtbaarheid bij niet-Belgische vrouwen (vreemde nationaliteiten) dan bij vrouwen met de Belgische nationaliteit . De helft (50%) van alle geboortes zijn van moeders met een buitenlandse nationaliteit of achtergrond. Dus amper 55.000 kinderen zijn in 2023 geboren uit een moeder met Belgische nationaliteit. Dat is bijzonder weinig.

Gezien de media er niet over bericht en ook de overheden de lippen stijf op elkaar houden, moeten we het probleem zelf in kaart brengen. Dit is een oproep aan alle artsen in B en NL om naar buiten te treden. Hoe zit het met de vruchtbaarheid in uw regio ?

Meld je aan voor de nieuwsbrief