Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Bewijst Zweden de onzin van de lockdown? 

Zweden versus Duitsland. De harde cijfers.

Origineel artikel: https://reitschuster.de/post/schweden-beweist-unsinn-des-lockdowns/ 

Gepubliceerd op 11 februari 2021 Door Christian Euler

De Zweedse aanpak en cijfers

In Zweden waren er in het voorjaar relatief vijf keer zoveel doden als in Duitsland, vooral in bejaardentehuizen. De Scandinaviërs leerden hiervan – in tegenstelling tot Duitsland – en hebben tijdens de tweede golf zonder lockdown het duidelijk beter gedaan. Dat laten onderzoeken zien van het Weekly Epidemiological and Operational Update van de WHO [1]. Daarna is het aantal van de aan of met corona overledenen in Zweden tussen 5 juli en 27 december 2020 van 5.420 naar 8.279 gestegen [2] – zonder lockdown en zonder mondkapjesplicht, maar met consequente bescherming van de verpleeghuizen.

Terwijl sterftecijfers en gemeten positieve tests in heel Europa weer opleefden, kent Zweden een recordaantal in lage infecties en sterfgevallen ondanks maandenlange scepsis over zijn lockdown-free strategie. Het besmettingspercentage van Zweden – ooit het hoogste van Europa – is nu lager dan in Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk of Italië, evenals in Noorwegen en Denemarken, waar leiders al lang gealarmeerd zijn door het hoge sterftecijfer van hun buren.

De Zweedse comeback heeft er nu toe geleid dat Groot-Brittannië het land van de quarantainelijst heeft verwijderd, waardoor de deur wordt geopend voor toerisme in een economie die al een mildere neergang heeft doorgemaakt dan een groot deel van Europa. Zweden heeft ‘de curve’ afgevlakt zonder zijn mensen te bevelen binnen te blijven – waarbij winkels, scholen en restaurants open blijven, zelfs op het hoogtepunt van de ‘pandemie’. De beste epidemioloog van het Scandinavische land heeft ook de effectiviteit van gezichtsmaskers gebagatelliseerd en steeds gezegd  dat een volledige lockdown de sterfgevallen in verzorgingshuizen niet zou hebben voorkomen. [3]

De Duitse aanpak en cijfers

In Duitsland is het aantal overlijdens in hetzelfde tijdsbestek ondanks alle restricties en het sluiten van het openbare leven van 9.012 naar 29.778 gestegen. Dit betekent dus een stijging van meer dan 300 procent – tegenover ongeveer 60 procent in Zweden. Het laat zien dat het narratief van de exponentiële groei slechts een van de vele middelen is van de paniekzaaierij – een flinke draai om de oren voor het regeringsbeleid. Zonder lockdown, zo stelt men tot vandaag de dag in Berlijn, zou het aantal doden veelvuldig veel hoger zijn. Ondertussen blijft de regering hardleers, zoals de corona-top van 10 februari jl.  nog maar eens duidelijk liet zien. Een kijkje over de geestelijke en regionale grenzen? Zeker niet!

Na maanden van harde beperkingen, zonder sport en gezelligheid, na landelijke sluitingen van winkels en scholen, na het dreigende faillissement van hele branches zou een ‘omdenken’ niet verkeerd zijn. Vooral omdat, in tegenstelling tot in januari, de incidentiecijfers niet langer op een niveau liggen die de verlenging van de lockdown gerechtvaardigd maakt. 

Gründlich oder ruchtsigloss?

Echter, in plaats van rationeel te ageren, veranderen de machthebbers willekeurig de referentiewaarden bij het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners, om een schijnreden op te houden voor de verlenging van de lockdown. Uiteindelijk zou zelfs een incidentie van nul niet voldoende kunnen zijn. Vermoedelijk waarschuwen dan Merkel, Söder en co.: “We mogen dat wat we bereikt hebben niet in gevaar brengen.”

Zo is er, na nu bijna een jaar van de strengste grondrecht inperkingen in de geschiedenis van de bondsrepubliek, nog steeds geen licht aan het einde van de tunnel. Haast onaangetast blijft alleen de macht van de staat en deze macht wordt ook niet beperkt. Dit stond zelfs niet op de agenda van de jongste lockdown-top.

“De politiek heeft zich volkomen aan een eenzijdig (intensief) gezondheidsperspectief gebonden en deze op haar eigen manier tot het ultieme doel omgeformuleerd”, schreef de staatsrechtgeleerde Hinnerk Wißmann recentelijk in een gastbijdrage voor “Die Welt” en op zijn eigen blog uitgebreider [4] “Zo’n politiek moet echter falen, als ze hun platitudes (“Elke dode is er een teveel!”) werkelijk serieus neemt, of ze schuurt tegen een totale afbakening aan van de stand van de zaken. Dat zijn alternatieven, die met onze constitutionele orde niet veel gemeen hebben.”

 

[1] https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports

[2] https://de.wikipedia.org/wiki/COVID-19-Pandemie/Statistik/2HJ2020#cite_note-WHO-reports-1

[3] https://leefbewust.nu/zweden-is-voorbeeld-van-europa/ 

[4] https://verfassungsblog.de/verfassungsbruch-schlimmer-ein-fehler/ 

 

 https://reitschuster.de/ is een kritisch onafhankelijk Duits nieuwsmedium op gericht door Boris Reitschuster (geboren 12 mei 1971 in Augsburg) Boris Reitschuster is een Duitse journalist en non-fictie-auteur. Hij wordt beschouwd als een expert op het gebied van Oost-Europa en werd bekend door zijn boeken over hedendaags Rusland. Hij was van 1999 tot 2015 hoofd van het kantoor van Focus Moskou.

Meld je aan voor de nieuwsbrief