Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

De feiten over Novavax

Kort overzicht van zaken

Het originele Engelstalige artikel van America’s Frontline Doctors vindt u hier.

 

20 oktober 2022 – Novavax: Het gloednieuwe vaccin tegen de oudste variant 

Op 19 juli 2022 kwam het Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) [Adviescomité Werkwijze Immunisatie, red.] bijeen en stemde voor de toevoeging van het meer traditionele Novavax COVID-19-vaccin aan de vaccins die mogen worden toegediend aan personen boven de 18 jaar in de Verenigde Staten. Dit valt onder een Emergency Use Authorization (EUA) [Autorisatie voor gebruik in noodgevallen, red.] verleend op 13 juli 2022.1  Velen van ons hebben de afgelopen jaren geleerd dat wanneer een EUA wordt verleend, de veiligheid op lange termijn niet naar behoren wordt getest. Als u een vaccin of therapie laat toedienen onder EUA, dan bent u de proefpersoon.

De vraag is gerezen of Novavax, een meer “traditioneel” vaccin, een veiliger profiel heeft dan Pfizer, Moderna en Janssen, die nieuwe technologieën voor genetische overdracht gebruiken. 

In wetenschappelijke termen is het Novavax COVID-19-vaccin een eiwitvaccin op basis van een spike-eiwit-subeenheid en met gebruikmaking van een nieuwe saponine Matrix-MTM hulpstof. Het werd geproduceerd met het doel bescherming te bieden tegen de Wuhan-stam (alfa-variant) van het nieuwe SARS-CoV-2-virus. Hoewel het enige werkzaamheid lijkt te hebben tegen andere varianten, waaronder omikron, is de steekproefomvang voor die resultaten klein, omdat de gegevens werden verzameld in een periode waarin de alfa-stam dominant was. In niet-wetenschappelijke termen: Novavax is een gloednieuw vaccin tegen een oude stam van SARS-CoV-2. 

Hoewel het Novavax COVID-19-vaccin een traditioneler type vaccin is, zijn er twee belangrijke punten van zorg:

  1. de nieuwe Matrix-MTM hulpstof; en,
  2. risico op myocarditis.

Matrix-MTM Hulpstof

Novavax gebruikt een nieuwere saponine (zeepachtige) hulpstof die lijkt op de lipiden (vetten) van het lichaam. Gevreesd wordt dat het stimuleren van het immuunsysteem met de tegelijkertijd aanwezige hulpstof ertoe kan leiden dat het lichaam antilichamen aanmaakt tegen de hulpstof, die ‘grensoverschrijdend reageren. en de eigen lichaamsvetten aanvallen, waardoor ze een auto-immuunziekte creëren. 

Myocarditis 

Vóór 2021 hadden velen van ons nog nooit van de term myocarditis – ontsteking van de hartspier – gehoord.2 De term is inmiddels te bekend aan het worden, vooral onder kinderen.

Het is zorgwekkend dat er een sterke indicatie is dat het toegediend krijgen van welk COVID-19-vaccin ook, inclusief Novavax, bij sommige mensen myocarditis veroorzaakt s, vooral bij jonge mannen met hogere testosteronniveaus.3 Gegevens van het CDC [Amerikaanse equivalent van het RIVM, red.] tonen dat de incidentie van door vaccinatie veroorzaakte myocarditis van de COVID-19-vaccins van Pfizer en Moderna varieert tussen de 80 en 97 gevallen per miljoen doses bij mannen van 18-29 jaar na de tweede dosis. (Id. )

Uit de alarmerende CDC-gegevens blijkt dat de incidentie bij kinderen van 12-17 jaar 153 gevallen per miljoen doses bedraagt (na de tweede dosis), en bij jongens van 16-17 jaar 139 gevallen van myocarditis per miljoen doses na de tweede vaccinatie, en 198 gevallen per miljoen doses na de booster. (Id.; Zie de tabel hierboven) De ontwikkeling van myocarditis na vaccinatie is tijdgebonden en treedt 1-7 dagen na de vaccinatie op. (Id.) Dit wijst op causaliteit. 

Gegevens uit Israël en andere betrouwbare bronnen suggereren dat de gevallen van myocarditis 2 tot 10 keer hoger kunnen liggen dan de cijfers die door de CDC worden gerapporteerd.4 5 Verontrustend is, dat uit een nieuwe prospectieve studie uit Thailand bleek dat bijna 29,24% van de jonge mannen (in de leeftijd van 13-18 jaar) een cardiovasculaire afwijking vertoonde na de tweede dosis van het Pfizer-vaccin. Bij 1 op de 43 jongens werd myocarditis, pericarditis of subklinische myocarditis/pericarditis vastgesteld.6

Is Novavax een veiligere optie?

Naar aanleiding van de verontrustende gegevens over myocarditis na het toedienen van vaccins van Pfizer en Moderna vragen velen zich af of Novavax een veiligere optie is. Voorlopige gegevens van vroege klinische proeven en post-marketing gegevens geven aan dat het NIET VEILIGER is.7 

Meldingen van door vaccins veroorzaakte myocarditis varieerden van 48 tot 144 gevallen per miljoen doses voor het Novavax-vaccin bij volwassenen. (Id; Zie de tabel hieronder) Het is het vermelden waard dat de aantallen waarschijnlijk hoger zullen zijn bij jongens onder de 18 jaar, aangezien het aantal myocarditisgevallen door Pfizer en Moderna COVID-19-vaccins het hoogst is bij jongens tussen 15 en 17 jaar oud. (Id.)

Conclusie

Wat COVID-19 betreft, is Novavax geen veiliger optie. Hoewel het geen experimentele gentherapie is, is het een nieuw vaccin dat niet de juiste langetermijn-veiligheidsstudies heeft ondergaan. Het is niet veilig. Trap er niet in. Wij herhalen dat de immuniteit van uw lichaam en de natuurlijke antilichamen nog steeds de sterkste en meest weerbare kracht zijn om de COVID-19-ziekte te bestrijden. Ons advies blijft hetzelfde. Volg een gezond dieet, drink veel water, zorg voor voldoende lichaamsbeweging, verminder uw stress op elke mogelijke manier en vertrouw op de reactie van uw lichaam tegen ziekte door het de juiste ondersteuning te bieden met vitaminen en supplementen. En raadpleeg altijd de bronnen op AFLDS.org, als u vragen heeft. 

1. https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/slides-2022-07-19.html

2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/myocarditis/symptoms-causes/syc-20352539

3. https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/slides-2022-07-19.html

4. https://www.reuters.com/world/middle-east/israel-sees-probable-link-between-pfizer-vaccine-small-number-myocarditis-cases-2021-06-01/

5. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.30.21262866v2

6. Mansanguan, S.; Charunwatthana, P.; Piyaphanee, W.; Dechkhajorn, W.; Poolcharoen, A.; Mansanguan, C. Cardiovascular Manifestation of the BNT162b2 mRNA COVID-19 Vaccine in Adolescents. Trop. Med. Infect. Dis. 2022, 7, 196. https://www.preprints.org/manuscript/202208.0151/v1

7. https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/slides-2022-07-19.html

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief