Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Het Mondkapjesschandaal in Duitsland

Auteur: Onze anonieme correspondent in Duitsland

Rond begin maart 2021 werd bekend dat er een corruptieschandaal rondom mondkapjes speelde in Duitsland. Spil in de zaak was CSU-parlementslid Georg Nüßlein, die meer dan € 600.000,- als beloning zou hebben gekregen om te bemiddelen met een mondkapjesfabriek met zowel de Bondsregering als de Beierse deelstaatregering [1].

Nu blijken er meer politici, van zowel de CDU [2] als de in Beieren actieve CSU [3], betrokken te zijn bij schimmige deals. Men spreekt inmiddels over de ‘mondkapjesaffaire’ en een crisis binnen de CDU-fractie [4], wat niet gunstig zal zijn voor de aankomende deelstaatverkiezingen in twee deelstaten op 14 maart [5] en de Bondsdagverkiezingen in september later dit jaar, alsmede voor meerdere deelstaatverkiezingen op diezelfde datum. Deze stonden  oorspronkelijk eerder gepland maar werden  “vanwege corona” verschoven..

 

Geschiedenis

Duitsland besloot op 28 april 2020 een landelijke mondkapjesplicht in te voeren voor publieke binnenruimtes en het OV. Sindsdien lag dan ook vooral de focus op het handhaven van deze Maskenpflicht, daar waar men zich in Nederland vooral focuste op de afstand, waar in Duitsland bijna nooit boetes voor zijn gegeven. Mensen die geen mondkapjes wilden dragen, worden met regelmaat weggezet als Maskenverweigerer of Coronaleugner (Leugner betekent ontkenner, wat in Duitsland inderdaad net zo’n gevoelig woord is als bij ons).

De mondkapjes werden gedefinieerd als “mond-neus-bedekking”, dus zolang je mond en neus maar bedekt waren, was het in orde. Het materiaal deed er niet toe, dus sjaals, bandanas of zelfs een onderbroek waren allemaal toegestaan. Dit veranderde eind januari 2021, toen vanaf dat moment alleen nog maar chirurgische maskers of FFP2 of KN95-maskers toegestaan waren in binnenruimtes en het OV. In Beieren was zelfs alleen het FFP2-masker toegestaan. Daarnaast bestaat er in de meeste binnensteden een mondkapjesplicht buiten sinds het najaar van 2020, waar wel elke vorm van mond-neus-bedekking nog mag. Tevens is dit het geval bij demonstraties vanaf 25 deelnemers.

De aanscherping van de mondkapjesplicht werd toegejuicht. Onder andere werd opgemerkt dat stofmaskers, sjaals en zelfgemaakte mondbescherming vooral bij deeltjes tussen 0,1 en 1 micrometer geen enkele bescherming bieden [6]. Kritiek was er vervolgens vooral dat FFP2-maskers te duur waren voor het armere deel van de bevolking, waarna de Duitse regering besloot voor ouderen gratis maskers weg te geven [7][8]. Aan het feit dat dus een jaar lang de verkeerde mondkapjes zijn gedragen is volledig voorbijgegaan, net als dat de “verkeerde” mondkapjes nog steeds op sommige plekken buiten verplicht zijn, ondanks het feit dat er nu, zelfs in de mainstream media, wordt onderkend dat door de aerosolen het compleet zinloos is om buiten mondkapjes te dragen [9].

Ook is interessant dat in Nederland de situatie precies andersom is: Stofmaskers zijn verplicht, chirurgische maskers en medische maskers zijn officieel verboden. Desondanks lijken zelfs in Beieren met de strengste mondkapjesplicht de cijfers maar niet naar beneden te gaan – vooral in het noordoosten van de deelstaat is de Britse mutant zeer virulent en is de incidentie (= het aantal nieuwe gevallen, red.) begin maart zelfs omhoog gegaan, nadat in alle deelstaten in februari de incidentie overal rap daalde [10].

 

Medische Verklaringen & Invallen

In Nederland is het doorgaans geaccepteerd om te beweren dat je onder de uitzonderingen valt om onder de mondkapjesplicht uit te komen. In Duitsland volstaat dit niet: Iemand die geen mondkapje draagt, moet over een attest (medische verklaring) beschikken dat hij geen mondkapje kan dragen. Doorgaans heeft dit alleen zin buiten, want in binnenruimtes en in het OV word je standaard als mondkapjesweigeraar bejegend en bij winkels wordt jou de toegang ontzegd. Officieel is dat discriminatie, maar dat interesseert niemand. “Het is huisrecht” wordt dan gezegd. Als je vervolgens een attest hebt en je bent zonder mondkapje op stations of op demonstraties, dan zullen boa’s en politieagenten je altijd vragen naar de verklaring. Deze wordt ingescand en er zal daarna worden gecontroleerd of de verklaring wel echt is. Je moet je dan ook legitimeren, want als de verklaring vals is, wordt er aangifte tegen zowel jou als de arts in kwestie gedaan [11][12]. Artsen worden door de Artsenkamer dan ook onder druk gezet om geen verklaringen uit te schrijven, en doen dit in de praktijk ook maar zelden. Vermoedt de politie dat er valse verklaringen zijn uitgeschreven, doet ze een inval en neemt ze alle patiëntendossiers in beslag. Dit is al bij meerdere artsen gebeurd, ook bij de bekende coronakritische artsen zoals Bodo Schiffmann en Carola Javid-Kistel [13][14].

 

Rechtszaken

Er zijn al meerdere mondkapjeszaken geweest in Duitsland. Dit heeft, echter tot nu toe tot weinig baanbrekends opgeleverd en de overwinningen zijn slechts klein. Zo is een poging om de mondkapjesplicht in Düsseldorf uit te breiden van de binnenstad tot over de gehele stad met succes verhinderd [15]. De controledrang in de stad is echter gebleven, nu het zelfs tot een stopverbod voor voetgangers is gekomen in de binnenstad en zelfs joggers een mondkapje moeten dragen [16]. Een spoedzaak hiertegen werd verloren, “de publieke gezondheid gaat voor” [17].

Tegen onder andere de FFP2-Maskenplicht in Beieren werd een zaak verloren [18]. Ook werd een zaak tegen de mondkapjesplicht voor kinderen op basisscholen verloren [19]. De grootste mondkapjeszaak tot nu toe werd gevoerd door psychologe Daniela Prousa, die eerder in 2020 een studie publiceerde over de extreem schadelijke psychische effecten van mondkapjes [20]. Een zaak die bij het Bundesverfassungsgericht (Constitutioneel Hof) diende, werd verloren. Ze gaat nu echter in hoger beroep bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens [21].

 

Achtergrond Schandalen

Met deze achtergrondkennis is duidelijk dat de Duitse overheid alles op alles zet om iedereen aan de mondkapjes te krijgen en dit te handhaven. Er is een sterke controle, met name op stations en bij demonstraties, om dit te handhaven en artsen worden onder druk gezet om vooral geen verklaringen uit te schrijven. Gerechtshoven lijken ook heel huiverig om baanbrekende oordelen tegen de maatregelen uit te spreken, met uitzondering van het inmiddels beroemde “Urteil aus Weimar” [22] al loopt op het moment van schrijven nog een hoger beroep.

Waarom is de mondkapjesplicht zo streng? Met de hiervoor genoemde schandalen lijken hier helaas politieke en financiële belangen een rol te spelen om de mondkapjes aan het publiek te kunnen slijten. Zo bleek al [4] dat er miljoenen FFP2-maskers zijn ingeslagen voor € 10,50 per stuk, terwijl ze kwalitatief onder de maat waren [23] en deze normaal in de supermarkt minder dan een euro kosten. Er blijken schimmige deals te bestaan met Monika Hohlmeier en Andrea Tandler, kinderen van respectievelijk Franz-Josef Strauß en een voormalig minister, Gerold Tandler. Hohlmeier en Tandler zouden voor de bemiddeling een betaling hebben gekregen van nog onbekende hoogte. De CDU is nu druk bezig met het repareren van de reputatieschade door alle parlementsleden te dwingen openheid van zaken te geven omtrent mogelijke deals [24].

Duidelijk is wel dat het animo om mondkapjes te dragen flink is gezakt. Het is nog onbekend hoe dit gaat aflopen, vooral als er nog meer deals worden ontdekt en zeker als blijkt dat Jens Spahn er zelf bij betrokken is. Desondanks zal de mondkapjesplicht voorlopig nog van kracht blijven, en blijft deze vermoedelijk actief totdat genoeg mensen zijn gevaccineerd of totdat een gerechtshof toch nog een stokje voor de maatregelen steekt. In elk geval wordt de druk groter, door verdere rechtszaken en demonstraties die nu het warmer wordt, weer grootser zullen gaan plaatsvinden [25].

Bronnenlijst:

[1] https://www.sueddeutsche.de/bayern/csu-nuesslein-razzia-bundestag-immunitaet-1.5217444

[2] https://www.tagesspiegel.de/politik/nuesslein-und-loebel-wollen-mandat-behalten-maskenaffaere-wird-zur-machtprobe-in-der-union/26982592.html

[3] https://www.n-tv.de/politik/Der-Maskenskandal-wird-zur-CSU-Affaere-article22412157.html

[4] https://www.welt.de/politik/deutschland/article227944681/Gitta-Connemann-Maskenaffaere-schwerste-CDU-Krise-seit-ueber-20-Jahren.html

[5] https://www.tagesschau.de/inland/deutschlandtrend/vorwahlumfragen-baden-wuerttemberg-rheinland-pfalz-101.html

[6] https://www.nordbayern.de/region/wissenschaftlerin-kritisiert-soders-ffp2-masken-regelung-1.10783238

[7] https://www1.wdr.de/nachrichten/maskenpflicht-ffp2-op-gerechtigkeit-100.html

[8] https://www.apotheken-umschau.de/krankheiten-symptome/infektionskrankheiten/coronavirus/ffp2-gratismasken-fuer-27-millionen-buerger-753787.html

[9] https://www.heute.at/s/masken-im-freien-laut-experten-sinnlos-100128157

[10] https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/Gesamt.html

[11] https://www.bussgeldkatalog.org/news/maskenverweigerer-die-ein-falsches-attest-vorlegen-machen-sich-strafbar-2870610/

[12] https://www.rbb24.de/panorama/thema/2020/coronavirus/beitraege_neu/2020/12/berlin-polizei-lka-aerzte-falsche-corona-atteste-maske-mundschutz-ermittlung.html

[13] https://www.swr.de/swraktuell/baden-wuerttemberg/mannheim/polizei-durchsucht-praxis-von-querdenker-arzt-schiffmann-in-sinsheim-100.html

[14] https://taz.de/Razzia-bei-Aerztin-der-Leugner-Szene/!5742112/

[15] https://rp-online.de/nrw/staedte/duesseldorf/duesseldorf-gericht-entscheidet-allgemeine-maskenpflicht-ist-rechtswidrig_aid-54511705

[16] https://www.bild.de/regional/duesseldorf/duesseldorf-aktuell/duesseldorf-kritik-lawine-gegen-ob-kellers-verweilverbot-ausgeloest-75583338.bild.html

[17] https://www.kostenlose-urteile.de/VG-Duesseldorf_7-L-37621_Eilantrag-gegen-Allgemeinverfuegung-der-Stadt-Duesseldorf-zum-Verweilverbot-in-bestimmten-Bereichen-des-Stadtgebietes-erfolglos.news29921.htm

[18] https://www.nordbayern.de/region/gericht-kippt-15-kilometer-regel-vorlaufig-ffp2-masken-bleiben-1.10786655

[19] https://www.rtl.de/cms/ovg-bestaetigt-maskenpflicht-auch-fuer-grundschueler-4718956.html

[20] https://www.psycharchives.org/handle/20.500.12034/2751

[21] https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/psychologin-zieht-mit-maskenklage-vor-europaeischen-gerichtshof-fuer-menschenrechte-a3443065.html

[22] https://openjur.de/u/2316798.html

[23] https://reitschuster.de/post/ffp-masken-die-nicht-schuetzen-regierung-duckt-sich-weg/

[24] https://www.n-tv.de/politik/Spahn-arbeitet-an-Liste-aller-Maskendeals-article22410489.html

[25] https://querdenken-761.de/freie-buerger-kassel-grossdemonstration-am-20-maerz-2021-in-kassel/

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief