Door Felix van der Wissel, huisarts
Dit artikel verscheen eerder op Facebook
Wat betekent informed consent? Het betekent dat wij dokters onze patiënten moeten voorlichten wanneer wij medicijnen voorschrijven met betrekking tot de eventuele bijwerkingen. Verzwijgen daarvan is illegaal en kan leiden tot berisping of erger.
De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de mRNA nieuwe medicijnen die tot doel hebben minder ziekenhuis opnamen of doden te bewerkstelligen.
Ik was één van de artsen die grote vraagtekens zette bij deze nieuwe experimentele medicijnen die werden toegediend zonder informed consent.
Medicijnen worden beoordeeld op hoeveel mensen je moet behandelen om 1 ziekenhuis opname te voorkomen, met daar tegenover wat zijn de bijwerkingen? Met andere woorden: Is het medicijn niet erger dan de kwaal?
De informatie die wij als artsen tot nu toe kregen ging over retrospectieve studies. Met andere woorden. Er werd terug gekeken naar het verleden en alleen de mensen die bijwerkingen hadden, en zich gemeld hadden, werden geteld.
Recent is er een prospectieve studie gedaan in Basel, Zwitserland, waarbij patiënten na inenting, gevolgd werden. Tussen 2-4 dagen na injectie werd bloed getest op hartschade. 1 op de 35 geboosterden bleek hartschade te hebben met ontsteking van de hartspiercellen nog zonder klinische symptomen.
Mensen met ontsteking van hartspiercellen hebben een veel grotere kans op ventrikel fibrilleren waardoor je een acute hartstilstand krijgt met name bij verhoogde activiteit, sporten bijvoorbeeld.
1 op 35 is enorm veel en dusdanig dat het medicijn echt erger is dan de kwaal.
Tenminste hoort iedereen, die opnieuw een booster wil nemen, geïnformeerd te worden over dit risico (informed consent), en mocht je toch een booster willen nemen dan zou het verstandig zijn om tussen 2-4 dagen je bloed te laten prikken om te kijken of je geen hartschade hebt.
Mocht dit zo zijn dan wordt inspanning de eerste weken sterk ontraden ivm de kans op acute hartdood.
Hierbij mijn Informed Consent op basis van wetenschap.
Zie voor onderbouwing dit artikel. Het betreft een peer-reviewed artikel in een toonaangevend cardiologisch tijdschrift, dus wetenschappelijk zeer goed onderbouwd.