Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Statistieken in Engeland op moment van loslaten maatregelen

In Engeland waren er de afgelopen maanden veel minder vrijheidsbeperkend maatregelen dan in Nederland. Op dit moment worden de meeste maatregelen daar opgeheven. Laten we eens kijken hoe de situatie in Engeland op dit moment is.

 

In december steeg de prevalentie in Engeland zeer snel en begin januari 2022 lag deze op bijna 7% (zie bovenstaand plaatje). Op 22 januari 2022  is de prevalentie gedaald naar ca 4.8%.

 

In Londen lag de prevalentie rond de kerstperiode op ruim 9%, deze is op 22 januari gedaald tot ca 4.8%.

 

In Engeland en Londen steeg de bedbezetting op de verpleegafdeling met COVID geregistreerde patiënten dan ook in deze periode. Ondertussen is de daling al ingezet en daarbij was deze piek lang niet zo hoog als de piek van begin januari 2021.

 

Bij de mechanical ventilation beds in Engeland is deze toename nooit zichtbaar geweest. De afgelopen maand is er zelfs sprake van een afname.

 

In Engeland is de dataregistratie veel beter op orde dan in Nederland. Desondanks vertellen  bovenstaande plaatjes niet het hele verhaal. In Engeland wordt namelijk al maanden goed bijgehouden of mensen in het ziekenhuis belanden met een positieve test, waarbij de daadwerkelijke opnamereden een andere is dan COVID gerelateerde symptomen. En dát is in bovenstaande plaatjes niet meegenomen.

 

In oktober en november 2021 lag het percentage van geregistreerde COVID patiënten op de verpleegafdeling in Engeland vanwege COVID gerelateerde symptomen rond de 75%. Op 25 januari 2022 is dit gedaald tot 48%.

 

Op bovenstaand plaatje is dit zichtbaar uitgesplitst per regio. Hieruit blijkt dat op 25 januari 2022 nog maar 36% van de COVID geregistreerde patiënten op de verpleegafdeling in Londen ligt vanwege COVID gerelateerde symptomen.

 

Op bovenstaand plaatje zie je het aantal bedden in Engeland wat bezet is door geregistreerde COVID patiënten (roze lijn) en ook hoeveel er daadwerkelijk liggen vanwege COVID symptomen (blauwe lijn).

 

Op bovenstaand plaatje zie je het aantal bedden in Londen wat bezet is door geregistreerde COVID patiënten en ook hoeveel er daadwerkelijk liggen vanwege COVID symptomen (blauwe lijn).

 

Conclusie

In Engeland waren er veel minder vrijheidsbeperkende maatregelen. De prevalentie van het SARS-CoV-2 virus was hoog (bepaald door steekproeven door de gehele bevolking door middel van de PCR test), maar deze prevalentie is ondertussen al weer aan het dalen. Dit heeft uiteindelijk nooit een ziekenhuispiek zoals januari 2021 tot gevolg gehad. Sterker nog, als je in Engeland kijkt hoeveel mensen er daadwerkelijk zijn opgenomen vanwege COVID symptomen heeft dit maar een minimale stijging tot gevolg gehad. In Londen ligt dit aantal rond 25 januari 2022 zelfs weer bijna op het nivo van oktober/november 2021 (en dat midden in het griepseizoen).

Ook is duidelijk geworden dat goede dataregistratie erg belangrijk is om een goed en volledig beeld te krijgen van de epidemiologische situatie.

 


Bronnen:

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief