Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Actiegroep Viruswaarheid beplakt universiteiten

Actiegroep Viruswaarheid beplakt universiteiten

Rotterdam, 31 oktober 2021

 

Actiegroep Viruswaarheid beplakt vandaag door het hele land universiteiten met 95 stellingen. De actie is een verwijzing naar Luthers protest in de 16e eeuw. Luther stelde 95 kritische stellingen op en prikte die op aan de kerk.

Engel ziet een parallel tussen de kerk van toen en de universiteit van nu: “In de 16e eeuw was het kenniscentrum de Katholieke kerk. Nu zijn het de universiteiten die, net als de kerk toen, de grip verliezen op de realiteit en krampachtig met dogma’s en doctrines hun invloed willen doen gelden en het monopolie op de waarheid claimen. Luthers publicatie is misschien wel het meest bekende protest tegen systeemrot en corruptie van instituten.”

Volgens Engel was toen, en is nu, het grote geld de drijvende kracht die het instituut van binnen heeft uitgehold. Viruswaarheid-voorman stelt dat indoctrinatie plaats zou vinden binnen de universiteiten en geeft aan daar korte metten mee te willen maken. Engel licht toe: “De nieuwe monniken zijn de studenten die met weinig eigen middelen verantwoordelijk worden geacht voor niet alleen het verder helpen van de mensheid, maar ook trouw te zweren aan ‘het ministerie van de waarheid’. Verslagen die niet overeenkomen met het gedachtegoed van deze instituten, krijgen een slechte beoordeling.”

Met de actie hoopt de actiegroep te benadrukken dat universiteiten de scholen zouden moeten zijn van vernieuwing van denken, van expressie en van kennis. De door Viruswaarheid gebruikte 95 stellingen, geïnspireerd op met name grote denkers van de laatste paar eeuwen, zijn bedoeld als handvatten om het debat aan te gaan met medestudenten en vooral met docenten. “Stel alles ter discussie, het is de plicht van de nieuwe monnik”, aldus Engel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief