Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Gelukskosten van lockdowns?

Twee weken geleden deed ik een presentatie over geluk en lockdowns als onderdeel van een beleidsconferentie genaamd “Sturen op geluk”, georganiseerd door het Sociaal Cultureel Planbureau.[1] Het was een mooie gelegenheid de schade door lockdowns weer eens onder de aandacht te brengen.

De basis eenheid in een welzijn kosten-baten analyse is het tevredenheidsniveau van een persoon. Dus mensen worden zelf gevraagd hoe tevreden ze zijn met hun leven (0 is dan het laagste en 10 het hoogste). Een WELLBY is een verandering van dat tevredenheidsniveau met 1 punt voor 1 persoon voor 1 jaar. Cru gezegd is een jaar leven 6 WELLBY waard omdat een goed leven ongeveer op niveau 8 geleefd wordt en een level op niveau 2 niet meer de moeite waard geacht wordt. Aangezien we uit bijna 100 jaar studie hierover redelijk goed weten wat belangrijk is voor dit tevredenheidsniveau kunnen we dus vrij redelijk aangeven hoeveel levensjaren het mensen waard is om, bijvoorbeeld, 20 jaar in goede gezondheid te leven in plaats van in slechte gezondheid.

Via die WELLBY kunnen we dus ook praten over hoe erg massale eenzaamheid is. 120 mensen die door eenzaamheid 1 maand een 0.5 lager tevredenheidsniveau hebben zijn dus 0.5*120/12 6 WELLBY in totaal kwijt, wat hetzelfde is als 1 persoon die een jaar minder te leven heeft. Via de WELLBY kunnen we ook aangeven hoe erg schoolsluitingen zijn of toekomstige bezuinigingen vanwege lockdowns.

Zie hieronder de 6 cruciale slides die het over de kosten van lockdowns in het VK en Nederland gingen, die eigenlijk geen verder commentaar behoeven:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit kreeg een verzameling Nederlandse academici en economen in beleidsland dus te horen. Wat ze met hun persoonlijk morel dilemma doen zullen we zien, maar velen van ze hebben op hun eigen manier al geprobeerd de lockdowns van tafel te krijgen. Het belang van liefde en waarheid wordt meer en meer breed erkend.

Paul Frijters is emeritus hoogleraar welzijnseconomie aan de London School of Economics.

[1] https://www.scp.nl/onderwerpen/geluksconferentie/sturen-op-geluk

Paul Frijters

Meld je aan voor de nieuwsbrief