Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

HCQ: het medicijn wat Costa Rica succesvol inzet om COVID-19 in vroeg stadium te bestrijden

Een maand geleden besloot de Caja Costarricense de Seguro Social (CCSS), die al tientallen jaren in de wereld wordt gebruikt voor de behandeling van malaria, om hydroxychloroquine toe te passen op patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, totdat er een vaccin beschikbaar is.

https://qcostarica.com/hydroxychloroquine-the-drug-costa-rica-uses-successfully-to-fight-covid-19/

Dit immunosuppressivum wordt geproduceerd in Costa Rica.

De medisch directeur van de Caja, Mario Ruiz, als directeur van de Farmacoepidemiologie, Marjorie Obando Elizondo, de directeur van het Kinderziekenhuis, Olga Arguedas en de minister van Volksgezondheid, Daniel Salas, bevestigden het gebruik van het medicijn en het succes in het verminderen en inperken van de progressie van het virus en ook in het verminderen van het aantal patiënten dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen op de intensive care units.

“In Costa Rica passen we hydroxychloroquine toe sinds we een teleconferentie hadden met personeel in China dat de noodtoestand in de steden Sjanghai en Wuhan bijwoonde”, legt Ruiz uit.

Die videoconferentie, aangeboden door de Chinese ambassade in Costa Rica, vond plaats in de nacht van 18 maart. Het omvatte onder andere de directeur-generaal en de directeur epidemiologie van het Chinese Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (kortweg China CDC).

“We hebben besloten om hulp te vragen aan degenen die dit hebben meegemaakt. De experts uit Shanghai en Wuhan gaven ons aanbevelingen voor het beheer van patiënten. We kregen te horen dat het belangrijk is dat een milde of gematigde patiënt niet ernstig wordt. Ze legden uit dat ze hiervoor hydroxychloroquine gebruikten, maar nooit azithromycine (een antibioticum voor luchtweginfecties) vanwege de bijbehorende hartcomplicaties,” zei Ruiz.

In de groep van 88 patiënten hersteld tot Vrijdag, 17 April, heeft het gebruik van deze drug covid-19 negatieve controletests opgeleverd, voegde hij toe.

Marjorie Obando bevestigde dat tot Donderdag, 16 April, hydroxychloroquine behandeling aan 1.361 mensen, met inbegrip van gevallen was gegeven die van wordt verdacht besmet. Hiervan waren er 498 van bevestigde patiënten.

De gemiddelde leeftijd van degenen die deze behandeling hebben ondergaan is 38,8 jaar; 7% is jonger dan 18 jaar, 10% is ouder dan 60 jaar en 54% is vrouw.

“Het voorschrift moet worden uitgevoerd als onderdeel van het medisch dossier, individueel voor elke patiënt, gezien de baten-risico verhouding, de reeds bestaande gezondheidstoestand, de medicijnen die ze innemen en de mogelijke interacties tussen medicijnen, dat is waarom het niet aan alle patiënten wordt gegeven,” zei de directeur van de Farmacoepidemiologie.

Ziekten zoals diabetes mellitus, hypertensie, kanker en astma zijn geen contra-indicaties voor het geven van een behandeling, voegde ze eraan toe. Ze waarschuwde echter dat elk geval afzonderlijk moet worden beoordeeld.

Ruiz legde uit: “Hydroxychloroquine heeft specifieke specificaties en doseringen. Dankzij de hulp die Chinese wetenschappers ons gaven en een handboek voor therapeutische zorg, gebruiken we deze behandeling bij de vastgestelde doses.”

De minister van Volksgezondheid gaf aan dat dit medicijn “de meest gebruikte behandeling is voor de behandeling van patiënten met malaria en dat het overal ter wereld op grote schaal wordt gebruikt. In die zin zijn de complicaties die gezien worden minimaal als de doseringen die al geïndiceerd zijn, worden gerespecteerd”.

De CCSS-directeur van de Farmacoepidemiologie verduidelijkte dat de aanpak met China belangrijk is geweest, maar het is niet de enige bron waar zij zich op hebben gericht voor de formulering en toepassing van de covid-19-behandelingsprotocollen.

Elke week bekijken we de beschikbare literatuur. We hebben twee protocolversies gemaakt (van de behandeling van covid-19-positieve patiënten), maar we begrijpen ook dat we, in de huidige context van de pandemie, waarschijnlijk een derde of vierde versie zullen moeten maken, omdat dit in real time verandert.

“We ontvangen de informatie van patiënten en hun artsen, en via online communicatie met het ministerie van Volksgezondheid houden we de bijwerkingen in de gaten. Tot nu toe zijn de gerapporteerde bijwerkingen van het gastro-intestinale type,” rapporteerde Obando.

“We nemen niet zomaar een protocol van een ander land aan. We zijn verantwoordelijk en we controleren of wat ze presenteren waar en overtuigend is. Hun ervaring is geldig. De gepubliceerde studies zijn internationaal, maar aan de andere kant hebben we een levensbedreigende infectie.

“Daarom is het noodzakelijk om de patiënt te benaderen met beslissingen die gebaseerd zijn op het beste wetenschappelijke bewijs dat bestaat in een situatie zoals de huidige om een beslissing te nemen op het gebied van de volksgezondheid,” zei Obando.

Vermijd de ICU ten koste van alles

Hydroxychloroquine en chloroquine zijn “eerste neven en nichten”, legt Olga Arguedas uit, die gespecialiseerd is in immunologie. Beide geneesmiddelen hebben chemische samenstellingen en medische toepassingen die niet precies hetzelfde zijn.

“Ze zijn oude bekenden. Ze zijn geregistreerd in Costa Rica en worden lokaal geproduceerd. Dit werd in aanmerking genomen als een belangrijk punt in de beslissing om hydroxychloroquine als behandeling te geven. Ze zijn bekend omdat ze antivirale mechanismen hebben. Hydroxychloroquine werd in Shanghai gebruikt als eerste behandelingslijn”, aldus Arguedas.

De specialist in immunologie legde uit dat het middel is gebruikt in Brazilië en Frankrijk en de Revista Panamericana de Salud Pública vatte alle behandelingen die worden gepubliceerd voor covid-19 samen. De behandelingen die zich in een verder gevorderd stadium bevinden (met meer wetenschappelijke informatie) zijn de behandelingen waarbij hydroxychloroquine is gebruikt.

“We kunnen er nog steeds niet zeker van zijn omdat er geen wetenschappelijk bewijs is. Echter, in het zeer specifieke geval van Costa Rica, zou dit een van de elementen kunnen zijn die de goede resultaten van het land tot nu toe beïnvloeden,” voegde Arguedas eraan toe.

Ze benadrukte dat het doel dat wordt nagestreefd met het gebruik van hydroxychloroquine is om de progressie van de ziekte te verzachten.

Gecontraïndiceerd bij patiënten met risicofactoren
Olga Arguedas legde uit dat hydroxychloroquine niet altijd kan worden gebruikt bij mensen die een risicofactor hebben.

“Het is gecontra-indiceerd bij mensen met een leveraandoening of hartproblemen (hartritmestoornissen of hartgeleidingsstoornissen). Het kan niet worden gebruikt bij mensen die alcoholist zijn of nierfalen hebben. Het moet met grote zorg worden toegediend bij patiënten die gelijktijdig medicijnen gebruiken, zoals hartmedicijnen en anderen die de afweer verlagen,” zei de immunoloog.

Met betrekking tot de bijwerkingen, zei ze dat onder de meest voorkomende zijn wazig zicht, braken, en soms diarree en hoofdpijn.

Infrequente effecten zijn onder andere veranderingen in het bloedbeeld of allergieën en een fenomeen dat de hartgeleidingsintervallen verhoogt is beschreven.

Daarom moet het voorschrijven bij hartritmestoornissen onder streng toezicht gebeuren.

“Er zijn veel onderzoeken die in een versneld tempo lopen. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) bevordert de deelname van landen aan studies.

“In het licht van wat er is, zoekt Costa Rica naar het beste bewijs om de minste toxiciteit voor patiënten te garanderen. Het zijn allemaal bewezen medicijnen, we weten hoe ze zich gedragen en wat we kunnen verwachten. Dat is het strategische punt”, verklaarde Marjorie Obando, directeur van Pharmacoepidemiology.

Teaminspanning
“Dit is het werk van een heel team. Het begint met vroegtijdige opsporing en gaat verder met de maatregelen die op alle niveaus worden genomen als onderdeel van een strategie die voorlopig zijn vruchten afwerpt”, aldus Mario Ruiz.

De medisch directeur van CCSS is nadrukkelijk: niemand mag zelfmedicatie met hydroxychloroquine plegen omdat dat riskant is.

In het land zijn er voorlopig voldoende doses, echter de wereldvraag neemt toe, zo verklaarde CCSS-voorzitter Roman Macaya op dinsdag 14 april, toen hij een donatie van 108.000 tabletten ontving van de Zwitserse fabrikant Novartis.

“We willen het bedrijf bedanken voor de donatie van dit product, waar wereldwijd veel vraag naar is en dat Costa Rica is opgenomen in de landen die dit soort donaties ontvangen”, aldus Macaya.

Bron: La Nacion

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief