NEW DELHI 22 Mei 2020: Na enkele veelbelovende resultaten over de werkzaamheid van profylactisch gebruik van Hydroxychloroquine (HCQ) tegen COVID-19-infectie, heeft de centrale overheid het gebruik van het geneesmiddel als profylaxe uitgebreid naar de gezondheidszorg en andere eerstelijnswerkers die worden ingezet in niet-COVID- en COVID-gebieden .
Het ministerie van Volksgezondheid van de Unie heeft donderdag het advies herzien over het gebruik van HCQ als profylactisch middel voor COVID-19-infectie.
De beslissing kwam nadat de NTF (National Task Force) het gebruik van HCQ als profylaxe van SARS-CoV-2-infectie voor een risicovolle populatie had beoordeeld op basis van het beschikbaar gekomen bewijs qua veiligheid en werkzaamheid.
De beslissing kwam nadat de National Task Force (NTF) voor COVID-19, samengesteld door de Indian Council of Medical Research (ICMR), het gebruik van HCQ als profylaxe van SARS-CoV-2-infectie voor een risicovolle populatie had beoordeeld op basis van het beschikbaar gekomen bewijs qua veiligheid en werkzaamheid.
NB Er wordt zowel gewerkt met het systeem van PREP (Pre Exposure Profylaxe) als PEP (Post Exposure Profylaxe)
Zo hebben de Joint Monitoring Group en de National Task Force (NTF) nu het profylactische gebruik van HCQ aanbevolen in de volgende categorieën:
- asymptomatische gezondheidswerkers die betrokken zijn bij de isolatie en behandeling van COVID-19 en (PEP)
- asymptomatische gezondheidswerkers die werken in niet-COVID-ziekenhuizen / niet-COVID-gebieden van COVID-ziekenhuizen / -blokken, (PREP)
- asymptomatische eerstelijnswerkers, zoals bewakingspersoneel dat wordt ingezet in inperkingszones en paramilitair / politiepersoneel dat betrokken is bij COVID-19-gerelateerde activiteiten en (PREP)
- asymptomatische huishoudelijke contacten van laboratoriumbevestigde gevallen. (PEP)
Het National Institute of Virology, Pune, rapporteerde in-vitro testen van HCQ op antivirale werkzaamheid, wat een vermindering van infectiviteit / logreductie in virale RNA-kopie van SARs-CoV2 aantoonde.
“De gegevens over de beoordeling van HCQ-profylaxe onder 1323 HCW’s wezen op milde bijwerkingen zoals misselijkheid (8,9%), buikpijn (7,3%), braken (1,5%), hypoglykemie (1,7%) en cardiovasculaire effecten (1,9%) “, verklaarde het regeringsdocument.
Uit een retrospectieve case-control analyse bij ICMR is gebleken dat er een significante dosis-responsrelatie bestaat tussen het aantal genomen profylactische doses en de frequentie van het optreden van SARS-CoV-2-infectie bij symptomatische gezondheidswerkers die werden getest op SARS-CoV-2 infectie.
“Een ander onderzoek van 3 centrale overheidsziekenhuizen in New Delhi geeft aan dat onder gezondheidswerkers die betrokken zijn bij COVID-19-zorg, degenen die HCQ-profylaxe kregen, minder kans hadden om een SARS-CoV-2-infectie te ontwikkelen, vergeleken met degenen zonder”, verklaarde het document.