Ingezonden stuk afkomstig van Raphaël Klijn
Klik hier voor de .pdf Ivermectine-onderzoek-bij-behandeling-COVID-19.
In Nederland worden COVID-19 patiënten steeds effectiever behandeld. Gebruik van cortecosteroïden (Dexamethason) blijkt effectief te zijn. Daarnaast wordt het antivirale middel Remdesivir sinds kort voorgeschreven.5
Echter, een recentelijk gepubliceerde ´Solidarity Trial´ van de WHO (d.d. 15 oktober) stelt dat Remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir en interferon weinig tot geen effect hebben op het sterftecijfer en de herstelduur van COVID-19 patiënten.6
Afgelopen Juni is er een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat Ivermectine extreem effectief werkt (in vitro) tegen SARS-CoV-2.7 Het middel staat op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO en de ontdekking ervan heeft tot een Nobelprijs geleid. De laatste maanden verschijnen er veel onderzoeken (nog niet allemaal peer-reviewed) die de effectieve werkzaamheid van Ivermectine bij COVID-19 onderbouwen.
Echter, Ivermectine komt niet voor in de Horizonscan COVID-19, die door Zorginstituut Nederland wordt opgesteld.8 De scan die potentieel effectieve geneesmiddelen bij de behandeling van COVID-19 in kaart brengt. Ook komt Ivermectine niet voor in het literatuuroverzicht van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) over medicamenteuze behandeling van COVID-19.9 Het overzicht van geneesmiddelen waarop behandelopties voor COVID-19 gebaseerd zijn. En dat is ernstig, omdat behandeling met Ivermectine zeer effectief lijkt en overlijden kan voorkomen.
Daarom, in navolging van de Amerikaanse groep medisch specialisten van het FLCCC, een dringende oproep aan de FMS (Federatie Medisch Specialisten), SWAB (Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid die het COVID-19 behandeladvies opstelt), het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), om de effectiviteit van Ivermectine klinisch te onderzoeken en het beleid daar op aan te passen.