Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Vitamine D in het ziekenhuis, … en meer

Overgenomen met toestemming van de website van Gert Schuitemaker “Update 19: Vitamine D in het ziekenhuis….en meer”

https://bibliotheek.ortho.nl/41022/update-19-vitamine-d-in-het-ziekenhuis-en-meer/

 

Een studie, uitgevoerd in Indonesië, is vrijwel onopgemerkt gebleven. Een voorpublicatie dateert al van 2 mei 2020.

Vaktijdschriften  maakten er melding van, maar verder kreeg het onderzoek nauwelijks aandacht.

Totdat de Britse Daily Mail het oppikte en 17 juni publiceerde:

Vertaald:

“Angstaanjagende grafiek laat zien hoe Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis terechtkomen, vrijwel zeker zullen sterven als ze een vitamine D-tekort hebben.”


STUDIE 1

In ziekenhuis: Corona-patiënten sterven eerder wanneer vitamine D-tekort

De Indonesische onderzoekers analyseerden ziekenhuisgegevens van 780 personen die positief gereageerd hadden op de Corona-test. Hiervan had 23 procent een vitamine D-bloedspiegel lager dan 50 nmol/l (is het hoog of laag? Zie voor uitleg hieronder). De resultaten lieten zien dat 98,9 procent van deze patiënten mét een vitamine D-tekort stierf [minder dan 50 nmol/l; zie de rechter, blauwe kolom; <20]. Daarentegen stierf slechts 4,1 procent van de patiënten met een bloedspiegel groter dan 75 nmol/l [>30 ; in figuur linker balk].

 

Referentie van het Indonesische onderzoek (prepublicatie): Raharusuna P, Priambada S, [..], Budi C. Patterns of COVID-19 Mortality and Vitamin D: An Indonesian Study. SSRN Abstract Database Search Results. Nu te benaderen via https://emerginnova.com/patterns-of-covid19-mortality-and-vitamin-d-an-indonesian-study/ [vanaf 4 juni 2020].


Is het hoog of laag? Uitleg

Voor de waarden van de vitamine D-bloedspiegel worden twee eenheden gebruikt: ng/ml en nmol/l. De omrekening: 20 ng/ml (gebruikt in de grafiek) = 50 nmol/l (overwegend gebruikt in Nederland).

De Nederlandse Gezondheidsraad geeft als ondergrens voor voldoende vitamine D een spiegel van 30 nmol/l en voor ouderen 50 nmol/l.

Omdat vitamine D in de huid wordt aangemaakt onder invloed van voldoende zonkracht, hebben vele Nederlanders zeker aan het eind van de winter een tekort aan de vitamine. Het risico is groter voor mensen met een donkere huid en voor mensen die weinig buiten komen.

Deficiënt: lager dan 25 nmol/l
Onvoldoende: 25-50 nmol/l
Hypovitaminose: 50-80 nmol/l
Voldoende: > 80 nmol/l [Prof. Frits Muskiet: “80 is prachtig”] Grote kans toxiciteit: hoger dan 250 nmol/l

[bron: boek Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten; Dr. Gert Schuitemaker]


STUDIE 2

Verband tussen positieve Corona-test en vitamine D-tekort

Amerikaanse onderzoekers vonden dat Corona-positieve personen met een vitamine D-tekort en die geen extra vitamine D hadden genomen een veel grotere kans hadden om besmet  te raken dan personen, waarvan de vitamine D-spiegels voldoende hoog waren. De infectiepercentages waren respectievelijk 22 procent en 12 procent.

De onderzoekers stellen dat, hoewel zij als eersten waren die een rechtstreeks verband tussen een vitamine D-tekort en het risico op Corona-infectie hadden gevonden, hun bevinding ondersteund wordt door eerdere onderzoeken die aantonen dat vitamine D effectief is bij de behandeling van virale luchtweginfecties, waaronder van coronavirussen.

Referentie: Meltzer DO, Best TJ, [..], Solway J. Association of Vitamin D Deficiency and Treatment with COVID-19 Incidence. medRxiv; mei 2020


STUDIE 3

Ziekenhuispatiënten met lage vitamine D-spiegel grotere kans verergering

Een Filipijnse studie liet zien dat ziekenhuispatiënten met een vitamine D-spiegel van lager dan 50 nmol/l een veel grotere kans hadden op verergering tot een kritieke situatie van de Corona-infectie vergeleken met patiënten die een bloedspiegel hadden van groter dan 75 nmol/l. De percentages waren respectievelijk 73 procent en 7 procent.

Alipio M. Vitamin D Supplementation Could Possibly Improve Clinical Outcomes of Patients Infected with Coronavirus-2019 (COVID-19). 9 april 2020. Te benaderen via SSRN.


Britten maken nu haast

In het Verenigd Koninkrijk heeft een hogere sterfte onder BAME*-gezondheidszorgwerkers zichtbaar gemaakt dat hieraan zeer waarschijnlijk een vitamine D-tekort ten grondslag ligt.

Dat zei dr. Adrian Martineau, hoogleraar luchtweginfectie en immuniteit aan de Queen Mary University (Londen).

Naar aanleiding hiervan zijn de gezondheidsautoriteiten (National Institute for Health and Care Excellence; Nice) begonnen met een versnelde beoordeling wat precies de samenhang is tussen vitamine D en het vóórkomen van de Corona-infecties. Verwacht wordt dat ergens in de komende weken de uitkomsten worden gepubliceerd.

Referentie: Busby M. UK public health bodies reviewing vitamin D’s effects on coronavirus. The Guardian, 17 juni 2020

* BAME:  Black, Asian, and minority ethnic (niet-blanken in Verenigd Koninkrijk)

Update 19: Vitamine D in het ziekenhuis, … en meer

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief