Bedankt voor dit bezoek. Viruswaarheid gaat door als Voorwaarheid!

Waarom Turkije een veel lagere CFR heeft dan België, Nederland en Duitsland

Meer testen, meer tracing, meer en vroegere behandeling met HCQ van zowel positeve als verdachte COVID-19 cases en gratis mondmaskers.

https://www.dailysabah.com/opinion/columns/turkeys-unique-fight-against-covid-19

Turkije staat op de negende plaats in het aantal coronavirusgevallen in de wereld met 69.392 bevestigde gevallen. Het interessante is echter dat het sterftecijfer in Turkije lager is dan in de top 10 landen wat betreft het aantal gevallen, en dat het herstelpercentage hoger is. Zo is de stijging van het aantal sterfgevallen in Turkije de helft van die in de VS, die de meeste slachtoffers heeft gemaakt.

Tot nu toe heeft geen enkel land hydroxychloroquine gebruikt volgens protocollen die vergelijkbaar zijn met die in Turkije.

Hoe is dat mogelijk? Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft Turkije 1 miljoen eenheden van de geneesmiddelen hydroxychloroquine en favipiravir op voorraad genomen, precies anderhalve maand voordat er gevallen in het land werden gezien. Tot nu toe heeft geen enkel land hydroxychloroquine gebruikt volgens protocollen die vergelijkbaar zijn met die in Turkije. Terwijl dit geneesmiddel wordt gebruikt om de tweede of derde fase van de ziekte in de meeste landen te behandelen, heeft Turkije niet alleen gediagnosticeerde patiënten, maar ook patiënten die thuis onder strikte medische follow-up staan, en zelfs degenen die ervan verdacht worden besmet te zijn, verplicht om dit geneesmiddel in de vroege stadia van de infectie in te nemen.

Terwijl HCQ wordt gebruikt om de tweede of derde fase van de ziekte in de meeste landen te behandelen, heeft Turkije niet alleen gediagnosticeerde patiënten, maar ook patiënten die thuis onder strikte medische follow-up staan, en zelfs degenen die ervan verdacht worden besmet te zijn, verplicht om dit geneesmiddel in de vroege stadia van de infectie in te nemen.

Bovendien wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid ook favipiravir, dat uit China is meegebracht, in een uniek protocol in Turkije gebruikt. In tegenstelling tot Chinese artsen, hebben Turkse artsen ontdekt dat vroege intubatie de lengte van de ziekte verlengt en het geven van high-flow zuurstof leidt tot een meer succesvolle en snellere behandeling. Op dit moment werkt Turkije aan plasmatherapie, stamcelgebruik en vaccins om het virus te bestrijden. Er is ook een octrooiaanvraag ingediend voor een medisch apparaat dat ultraviolet licht in de longen schijnt. Academische publicaties over het behandelingsprotocol dat ik in de inleiding noemde, zijn ook in de maak.

Een ander verschil is dat, terwijl de gezondheidszorgsystemen van alle ontwikkelde landen die Turkije overtreffen wat betreft het aantal bevestigde gevallen, op het punt staan in te storten, Turkije geen problemen heeft met de intensive care -eenheden, medische apparatuur of het aantal gezondheidszorgmedewerkers en ziekenhuizen. Dit komt zowel door de grote capaciteit van de stadsziekenhuizen die president Recep Tayyip Erdogan in de afgelopen vijf jaar heeft opgebouwd. Het is ook vanwege de verplichting die alle privé- en openbare ziekenhuizen hebben om gratis behandelingen aan te bieden, inclusief intensieve zorg, aan alle mensen die gediagnosticeerd zijn met COVID-19, ongeacht of ze burgers, vluchtelingen of bewoners zijn, op grond van een decreet dat de president heeft uitgevaardigd. Bovendien is Turkije de enige staat die is begonnen met het gratis uitdelen van maskers, vijf per persoon per week, zowel thuis als in de apotheek. Tot nu toe zijn zo’n 30 miljoen mensen gratis voorzien van maskers en ontsmettingsmiddelen.

Andere interessante gegevens toonden aan dat, hoewel het hoogste aantal gevallen op wekelijkse basis werd gezien in de 11e week in de VS en in de 7e week in China, het werd ervaren in de vierde week in Turkije. Hiermee bedoel ik dat de toename van het aantal gevallen in Turkije na de vierde week begon te vertragen. Dit komt vooral doordat de Turkse staat scholen en universiteiten heeft gesloten, sociale afstand heeft genomen, een uitgaansverbod heeft ingesteld voor mensen boven de 65 jaar en 25.000 mensen uit 70 landen in quarantaine heeft geplaatst en 10.000 pelgrims uit umrah in openbare slaapzalen en gasthuizen heeft laten terugkeren, terwijl er slechts een paar bevestigde gevallen in het land waren.

In dit proces heeft Turkije niet alleen een nationale strijd gevoerd, maar ook bijgedragen aan de wereldwijde strijd tegen het virus. Zoals Sasha Toperich vermeldt in het artikel getiteld “Turkije komt naar voren als belangrijke speler in de wereldwijde COVID-19 strijd” in The Hill, heeft Turkije oproepen tot hulp ontvangen van 88 landen en heeft het tot nu toe hulp geleverd aan 30 van hen.

Turkije blijft ook steun verlenen met commerciële middelen, zoals de export van 500.000 in eigen land geproduceerde testkits naar de VS. Onder de landen die hulp hebben gekregen, zijn er NAVO-leden zoals Groot-Brittannië, Spanje en Italië, maar ook landen waar de diplomatieke betrekkingen tot stilstand zijn gekomen, zoals Armenië en Israël.

Om dit artikel te schrijven, heb ik gewacht op een duidelijker beeld van de toename van het aantal gevallen van het coronavirus en het aantal sterfgevallen in Turkije. De komende maand is kritisch, maar de gegevens tot nu toe zijn veelbelovend.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief